Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pandemin flyttade Maff till nätet – nu når festivalen filmälskare i hela landet

Malmö Arab Film Festival är igång – trots pandemin. Varje dag kan åtta gäster per salong se visningarna på Panora.
Men restriktionerna triggade också arrangörerna att tänka utanför det traditionella formatet – och skapa en digital plattform för filmälskare från hela landet.
– Vi tittar redan på hur vi kan utveckla det här, säger Nizar Keblawi på Maff.

”Först tänkte vi, ska vi flytta festivalen till andra datum eller ställa in. Sedan försökte vi hitta lösningar istället, för att kunna visa arabisk film både för Malmöbor – och hela Sverige”, säger Nizar Keblawi på Maff.Bild: Patrick Persson
Den här veckan arrangeras elfte upplagan av Maff i en kraftigt nedbantad och pandemianpassad version. Filmerna visas på Panora, där totalt 24 besökare – åtta per salong – kan ta plats i biostolen. Nizar Keblawi, platsansvarig, betonar vikten av att ha en fysisk mötesplats, trots restriktionerna.
– Vi vill inte tappa kontakten med vår Malmöpublik, säger han.
Men covid-19 har också tvingat arrangörerna att tänka i nya banor. Inför festivalen lanserades den digitala plattformen Maff Play, där besökare kan se film, men också delta i seminarier och frågestunder med regissörer och skådespelare.
Åtta personer är maxgränsen. Totalt kan Panora ta in 24 besökare per visning i tre salonger.Bild: Patrick Persson
Nizar Keblawi berättar att det redan förs diskussioner om hur man ska kunna utveckla plattformen efter festivalen.
– Om man ska prata om fördel så är det att man når ännu mer folk, hela Sverige. Så att vi också kan få med publiken som är vana att sitta framför datorn eller med Ipad.
Samtidigt återkommer han flera gånger till att hjärtat i Maff ligger i det personliga mötet. För att uppnå något av den känslan även i år har många filmteam spelat in välkomsthälsningar som visas innan filmen.
– Det digitala kan skapa en känsla, men det är inte samma som det personliga, ”real life”, att ha en person framför dig, säger Nizar Keblawi.
– Det finns inga gäster på plats i år, men med hjälp av Maff Play har vi lyckats bjuda in 700 personer från hela världen till plattformen i zoom-seminarier och presentationer.
”Det känns lite konstigt att vi får ha max åtta personer i salongerna, men att jag kan gå till köpcentret när jag vill. Med i princip hur många andra personer som helst”, säger Andrina Eriksson, biografmaskinist på Panora.Bild: Patrick Persson
Panora öppnade för besökare i slutet av februari och biografmaskinist Andrina Eriksson menar att man sedan dess har hunnit trimma pandemirutinerna från det ögonblick när gästerna kliver in på bion tills de lämnar. Alla moment har setts över: från informationslappar och extra städrutiner till beslut som att tillfälligt ta bort all kontanthantering och sluta riva biljetter.
– Vi försöker på alla sätt minimera beröringskontakter, säger hon.
– Många förköper biljetter, men vi har också en plan ifall det kommer för många, att vi tillfälligt stänger entrén och ber folk vänta.
Maff är första festivalen med öppna visningar sedan restriktionerna skärptes, men Andrina Eriksson tycker inte att arbetet skiljer sig så mycket från en vanlig jobbkväll.
– Det kvittar ifall det är 200 eller en person i salongen. Alla har ju kommit för att se en speciell film och få en speciell sorts upplevelse. Och vi vill presentera den upplevelsen på bästa sätt, säger hon.
– Det är ju ett val, det är de som känner sig trygga med att gå på bio som kommer. Det är alltid trevligt att möta våra besökare, men extra trevligt nu. Man märker att folk suktar efter en upplevelse.
”Du möter människor som delar samma passion, även om man inte pratar”, säger Lejla Sunagic om varför hon hellre ser film på bio än hemma.Bild: Patrick Persson
En av de besökare hon pratar om är Lejla Sunagic, som menar att festivalens fokus på arabisk film är ett viktigt forum för att bryta fördomar och stereotyper.
– Det är synd att vi inte är fler på plats som får den här förstahandsupplevelsen av regionen och människorna. Filmer visar vårt liv på ett sätt som media och nyheter inte gör, säger hon.
– Jag uppskattar verkligen att komma till bion. Du möter människor som delar samma passion, även om man inte pratar. Det är något i luften som är värdefullt att dela.
”Vi har gått en del trots åttapersonersgränsen. Man får bara boka tidigt och ta det som finns”, säger Hampus Jildenbäck som ska se Oscarsnominerade ”The man who sold his skin” med Shirin Golchin.Bild: Patrick Persson
Skådespelaren Shirin Golchin är på plats med handbollsspelaren Hampus Jildenbäck.
– Jättebra att stötta en filmfestival, säger hon.
– Härligt att man kan gå på bio. Vi har gått en del trots åttapersonersgränsen. Man får bara boka tidigt och ta det som finns, säger Hampus Jildenbäck.
Shirin Golchin tycker att just den begränsade valmöjligheten har haft positiva bieffekter.
– Det som varit roligt är att vi gått på filmer som vi kanske inte vanligtvis hade valt.
Fakta

Maff

Malmö Arab Film Festival (Maff) pågår till söndag den 11 april. Samtidigt arrangeras Maff Industry Days med programpunkter för aktörer inom branschen.

Totalt visas 49 filmer under veckan, inräknat skolbio, arabisk afton och speciella visningar. I tävlingskategorin ingår 12 långfilmer och 17 kortfilmer.

Samtliga kan ses både på Panora och den digitala plattformen Maff Play. Kunder i Sverige kan köpa festivalpass för hela veckan, eller till enstaka filmer.

Nästa vecka, den 14–17 april, är det dags för nästa filmfestival på Panora. Då skiftar fokus till kvinnliga regissörer när Ifema tar över salongerna.

Gå till toppen