Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regissör i protest mot Navalnyj-hyllning

Andrej Kontjalovskij vid filmfestivalen i Venedig 2020. Arkivbild.Bild: Gian Mattia D'Alberto/AP/TT
Den ryske regissören Andrej Kontjalovskij väljer att bojkotta en rysk filmgala efter att galan prisat och aviserat planer på att hedra Aleksej Navalnyj.
Den ryske fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyjs dokumentär om korruption inom Kreml har setts av miljontals på Youtube och har av den ryska filmakademin tilldelats priset för årets händelse – vilket har fått Kontjalovskij att agera.
Den 83-årige regissören skriver i ett inlägg på Facebook att han har bett filmakademin att utesluta hans film ”Dear Comrades!” från tävlan. Filmen är nominerad till det prestigefyllda ryska filmpriset Vita elefanten. Den är även med på den så kallade korta listan över de filmer som har anmälts till bästa internationella film på Oscarsgalan.
Kontjalovskij säger att han inte vill se sin film bedömas jämsides med Navalnyjs dokumentär, som regissören menar är ett ”journalistiskt projekt som en kan hävda är politiskt, men som på inget sätt kan bedömas utifrån filmkonstnärliga kriterier”.
Andrej Kontjalovskij är till skillnad från sin yngre bror, den Oscarsbelönade regissören Nikita Michalkov, ingen uttalad anhängare av president Vladimir Putin. Men Kontjalovskij stödde tidigare i år den lag som ger Putin möjlighet att sitta kvar vid makten till 2036.
Gå till toppen