Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

3 000 år gammal gyllene stad hittad i Egypten

Egyptologer har grävt ut en "gyllene stad" i närheten av Luxor i Konungarnas dal. På bilden "kolosserna i Memnon", som föreställer farao Amenhotep III och hans hustru ligger nära den gyllene stadens utgrävningsplats. Arkivbild.Bild: Nariman El-Mofty/AP/TT
En ”gyllene stad” som legat dold under sanden i århundranden har upptäckts i Egypten. Enligt egyptologer kan fyndet vara det största sedan upptäckten av Tutankhamuns gravkammare 1922.
”Staden beräknas vara omkring 3 000 år gammal och ha grundats under Amenhotep III:s styre, men även ha varit aktiv under faraonerna Tutankhamun och Ay”, skriver arkeologteamet som gjort upptäckten i ett pressmeddelande.
Den gyllene staden hittades utanför Luxor, nära det som kallas Konungarnas dal. Vid utgrävningen har man hittat smycken, handmålade krukor, skarabée-amuletter och tegeltavlor med inskriptioner som visar att de gjorts under Amenhotep III.
Utgrävningarna har pågått under sju månader och man har grävt ut flera kvarter, bland annat ett bageri med ugnar, administrativa byggnader och bostäder.
”Upptäckten kommer att ge oss en sällsynt inblick i livet för de gamla egyptierna och en tid då faraonernas rike stod på sin ekonomiska höjdpunkt”, står det att läsa i uttalandet.
Gå till toppen