Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åkarpsbor kan få hämta sin post i Lomma

En segdragen konflikt mellan Postnord och Burlövs bostäder ser ut att sluta i att postutdelningen stoppas till de boende på Harakärrsvägen i Åkarp.
– Vi beklagar att det drabbar de boende, men vi har hamnat i en återvändsgränd, säger Emma Steen på Postnord.

Brevbärarna i Åkarp byter cykel mot Elbil och nu kan det drabba de boende i lägenhetsområdet på Harakärrsvägen.Bild: Helena Landstedt/TT
Sedan i oktober har Postnord påpekat för det kommunala bostadsbolaget Burlövs bostäder att man vill förändra postlådornas placering i lägenhetsområdet på Harakärrsvägen i Åkarp.
När mängden vanliga brev minskar och paketleveransen ständigt ökar för brevbärarna så behövs andra fordon än cykel, menar Postnord. Lägenhetsområdet förbjuder motordriven trafik vilket gör att brevbärarna till exempel inte kan framföra sina elfordon i området. Dessutom vill man undvika att ta sig upp i loftgångarna i husen, där det varit svårt att hantera paket.
Detta har man framfört under ett halvårs tid till Burlövs bostäder, men utan att hitta en väg framåt.
– Detta är i vanliga fall en standardprocedur. Vi når oftast en lösning och slipper hamna i ett utdelningsstopp som i slutänden drabbar de boende, säger Emma Steen, distriktsområdeschef på Postnord.
Konsekvensen av en havererad dialog blir nu att postutdelningen till över 300 personer i området upphör den 7 maj. Det meddelade Postnord de boende i ett brev på onsdagen. De kommer istället att hänvisas till att hämta ut sin post på Postnords kontor på Kastanjevägen 24 i Lomma.
– Ett märkligt beteende. Det verkar vara lite grumliga skäl eftersom tidningar och reklam fortsatt går bra att dela ut i området, säger Burlövs bostäders vd Mats Åsemo, som är upprörd över Postnords brev till bolagets hyresgäster.
Emma Steen menar att det är en åtgärd efter att man inte kommit någon vart i dialogen. Så sent som i februari gav Postnord förslag på förändringar som man menade inte skulle innebära några nyinvesteringar för bostadsbolaget.
– Det handlade framför allt om att man flyttade ut befintliga postlådor till en gemensam plats utanför bommarna som utestänger motortrafik. Efter att det inte bemöts så har det tvingat oss fram till detta, säger hon och menar att om bostadsbolaget presenterat en åtgärdsplan och en tidsplan hade man inte hamnat i den aktuella situationen.
Mats Åsemo vd för Burlövs bostäder.Bild: Ulf Sundberg
Mats Åsemo delar inte den uppfattningen.
– Vi har varit villiga att diskutera lösningar, men att bygga om för att tillgodose deras önskemål är inget vi gör på ett par månader. Det kan bli stora kostnader att hantera som i sin tur kan påverka hyrorna.
Att bara flytta ut brevlådor kallar Mats Åsemo ogenomtänkt och tillägger att det skulle försämra den personliga integriteten för hyresgästerna.
– För att till exempel kunna ta emot läkemedel med post så krävs helt nya postfack om de ska placeras så långt från bostäderna, säger han.
Mats Åsemo har också undersökt var Postnord hittar stöd för sitt utdelningsstopp – men utan framgång.
– Jag vet inte vilken lagstiftning som de lutar sig mot när de tar till de här åtgärderna. Vårt uppdrag är att ta tillvara våra hyresgästers intresse och vi kan inte bygga om hela område för att Postnord har köpt nya bilar.
Emma Steen på Postnord hänvisar till att man enligt Post- och telestyrelsen har rätt att begära nya platser för postlådor om förutsättningarna i arbetet förändras. Det finns dock krav på att man inleder en dialog i god tid.
Även på Virvelvägen 101-271 och 309-377 i Arlöv har man fått samma besked från Postnord. Men där kan det bli utdelningsstopp redan den 27 april. Anledningen är den samma som på Harakärrsvägen i Åkarp.
Hur riskerar du att drabbas? Om du vill berätta om din situation så hör av dig till Sydsvenskan.
Gå till toppen