Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ivo ska extragranska tryggheten på Sis

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) ska stärka tillsynen av Statens institutionsstyrelses ungdomshem som vårdar flickor enligt lagen om LVU. ”Tryggheten för placerade barn och unga, i synnerhet unga flickor, behöver stärkas”, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Statens institutionsstyrelse (Sis) har 23 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser. Arkivbild.Bild: Marcus Ericsson/TT
”Den statliga tillsynen är ett viktigt verktyg i arbetet med att säkerställa att barn och unga får den vård och omsorg som de har rätt till”, säger Hallengren vidare i en skriftlig kommentar till TT.
Ivo som får en miljon kronor under 2021 för regeringsuppdraget ska analysera tidigare åtgärder för att säkra tryggheten för placerade barn och unga, samt utfallet av anmälningar om missförhållanden på vissa hem. Analysen ska särskilt ha perspektiv på flickornas ”delaktighet, säkerhet, trygghet och stöd samt personalens och verksamhetsansvarigas kompetens”, enligt uppdraget.
Användandet av avskiljning – när en person isoleras i ett rum – ska belysas särskilt. Flera barnrättsorganisationer har riktat hård kritik mot metoden och har krävt ett förbud.
Bakgrunden är de brister som nyligen uppmärksammats inom Sis, där exempelvis P4 Göteborg och SVT:s Uppdrag Granskning rapporterat om allvarliga missförhållanden på ett Sis-hem för flickor.
Regeringen meddelade även i februari att man förbereder ett uppdrag till Statskontoret som ska analysera om Sis har förutsättningarna som krävs för att leva upp till sitt åtagande.
Fakta

Sis-hem

På Statens institutionsstyrelse (Sis) särskilda ungdomshem placeras barn och unga enligt LVU (lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga) eller om de dömts till sluten ungdomsvård enligt LSU (lagen om verkställighet av sluten ungdomsvård).

LVU är en tvångsåtgärd till följd av sociala problem, medan en placering med stöd av LSU är ett straff för unga förbrytare mellan 15 och 17 år.

Myndigheten har 23 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser.

Källa: Statens institutionsstyrelse

Gå till toppen