Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kinesisk känga mot britter efter aktivistasyl

Demokratiaktivisten Nathan Law under ett demonstration i Rom i augusti 2020.Bild: Andrew Medichini/AP/TT
”En efterlyst brottsling” – så beskriver Kinas utrikesdepartement Hongkong-aktivisten Nathan Law, som i dagarna beviljats brittisk asyl. Kina riktar nu hård kritik mot Storbritannien för att landet skyddar aktivisten.
– Storbritannien är uppenbarligen en plattform för Hongkongs frihetsuppviglare, säger UD-talespersonen Zhao Lijian under en presskonferens.
Den 27-årige Law, som var ledande i den så kallade paraplyrevolutionen 2014, lämnade Hongkong samma dag som Pekings kontroversiella säkerhetslag klubbades igenom i somras. Han har sedan dess befunnit sig i Storbritannien.
Den nationella säkerhetslagen gör det bland annat möjligt att utdöma långa fängelsestraff, även livstid, för omstörtande verksamhet, separatism, terrorism eller samröre med utländska krafter, i mycket vid mening.
Storbritannien har starkt fördömt utvecklingen i den forna brittiska kolonin. I januari gjorde landet det lättare för Hongkongbor att få brittiskt medborgarskap.
Gå till toppen