Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Merkel vill prata om Sputnik-köp med Putin

Tyskland kommer att prata med Ryssland om köpa av doser av coronavaccinet Sputnik V, uppger den tyska hälsoministern Jens Spahn. Samtalen äger rum trots att Sputnik-vaccinet ännu ej är godkänt av europeiska instanser.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska samtala med Rysslands president Vladimir Putin om köp av det ryska vaccinet Sputnik V. Arkivbild.Bild: Markus Schreiber/AP/TT
– Eu-kommissionen sade under gårdagen att den inte kommer skriva kontrakt för Sputnik som de gjort för andra tillverkare. Så jag sade att då håller vi bilaterala samtal med Ryssland, säger Spahn till det tyska tv-bolaget WDR.
Ministern uppgav dock inte när samtalen kan tänkas äga rum, men han tillade att de kommer kretsa kring praktikaliteter så som leveransdatum.
– För att verkligen göra skillnad så skulle de första leveranserna behöva anlända inom de kommande två till fem månaderna, fortsätter han.
Fram tills nu har Tyskland skött upphandlingen av vaccin gemensamt med resten av EU. Landet har därigenom fått vaccinleveranser från Pfizer-Biontech, Moderna och Astra Zeneca. I veckorna väntas även vaccin från tillverkaren Johnson & Johnson rullas ut inom blocket.
Trots det finns en växande missnöje i Tyskland med stigande smittotal i kombination med allt för senkomna vaccinationsleveranser.
Den sydtyska delstaten Bayern meddelade i onsdags att man skrivit ett tidigt avtal med en rysk tillverkare om att köpa licenser för 2,5 miljoner doser av det ryska Sputnikvaccinet, så fort vaccinet godkänns av europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA). Ett liknande besked kom under torsdagen från den östtyska delstaten Mecklenburg-Vorpommern.
Gå till toppen