Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Daisy Balkin Rung: "Ryssland vill, enligt ministern, skära av försörjningslinjer mellan USA och Europa samt förstärka sin närvaro i Arktis."

Försvarsminister Peter Hultqvist (S).Bild: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
Det var ord och inga visor mot Ryssland som försvarsminister Peter Hultqvist (S) kom med när han talade inför Kungliga Örlogsmannasällskapet i mitten av mars. För att vara en socialdemokratisk politiker vill säga.
Försvarsministern som höll sitt tal digitalt, reagerade starkt mot den ryska Östersjömarinen och Norra marinen. Han konstaterade att ryssarna stärker sina investeringar som gör det möjligt att operera i Nordatlanten enligt ett mönster som går igen från det kalla kriget. Ryssland vill, enligt ministern, skära av försörjningslinjer mellan USA och Europa samt förstärka sin närvaro i Arktisområdet. Kreml visar ett allt större intresse för Svalbard och demonstrerar sin makt och närvaro utefter den norska kusten och i Östersjöområdet.
Peter Hultqvist fortsätter att ta upp incident efter incident och framhåller Rysslands ökade aktivitet på den svenska västkusten. Rysk marin bedriver dagligen verksamhet enda fram till Storbritanniens territorialvatten. Allt detta och mer därtill gör, enligt försvarsministern, det viktigare och viktigare för Sverige att öva tillsammans och sluta avtal med flera länder. Som exempelvis, Finland och övriga Norden, Frankrike, Polen, Tyskland, Storbritannien och USA. Sverige ska, enligt ministern, samarbeta för att det är av avgörande betydelse för vårt lands säkerhet. Gott så.
Glädjande för en svensk-danska som undertecknad är att man nu också inriktar sig på ett fördjupat samarbete med Danmark, med speciellt fokus på södra Östersjön, Östersjöinloppen och i Västerhavet. Det fördjupade samarbetet förväntas omfatta sjöövervakning, ömsesidig logistikstöd i respektive lands hamnar samt förenklade sätt för tillträde till respektive lands territorium. Inte en dag för tidigt.
Peter Hultqvists tal var ett långt inlägg om varför samarbeten och avtal är så oerhört viktiga i en turbulent värld.
Det kan man ju rimligen inte ha något emot.
Men på DN Debatt (6/4) tar utrikesminister Ann Linde (S) och försvarsminister Hultqvist till orda utifrån det gamla kända mantrat ”säkerhetspolitiken ligger fast – vi lämnar inte alliansfriheten”.
Enligt de båda ministrarna krävs det stabilitet, långsiktighet och förutsägbarhet i säkerhetspolitiken i en tid av osäkerhet.
Here we go again. Hur många gånger har vi inte hört samma ramsa om hur illa det vore att gå med i Nato. Men samarbete med dem är helt ok, enligt ministrarna. De konstaterar återigen hur viktigt Sverige är i fredens tjänst och beredskapen att ta ansvar genom att medverka i internationella insatser och civila stödprogram. Som om Natos medlemsländer inte vore det!
Med Rysslands allt intensivare mobilisering vid Ukrainas gräns är hoten inte långt borta. Skulle den lede fi slå till mot Sverige och katastrofen är ett faktum, då hjälper det inte hur många avtal som signerats. För Sverige står ändå utanför.
Som den före detta generalsekreteraren i Nato, Anders Fogh Rasmussen, sade:
Antingen är man gravid, eller så är man inte gravid. Man kan inte vara både och.
Gå till toppen