Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vem ska besluta om hur vi dör – vi själva eller tjänstemän på en myndighet?

Göran Blohm tycker att Inspektionen för vård och omsorg har för mycket att säga till om när det gäller hur vi dör.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Staffan Bergström, en modern tänkande läkare, versus en trögfungerande och föråldrad tänkande myndighet som bär namnet Ivo (Inspektionen för vård och omsorg). Detta kunde vara en inledningen till en skräckis skriven av en skräckens mästare. Men tyvärr är det hämtat från verkligheten. En dödsdömd man som beviljats dödshjälp i Schweiz är på grund av pågående pandemi förhindrad att resa dit. En svensk läkare hjälper mannen att ta sitt eget liv. Svensk åklagare anser att läkaren inte har begått något brott och lägger ned för underundersökningen om medhjälp till dråp. Men statens tillsynsmyndighet, Ivo, anser att läkaren begått grovt tjänstefel och begär att hans läkarlegitimation dras in och menar att rätt behandling av den dödsdömdes dödslängtan skulle botas på psykiatrisk klinik oavsett mannens ALS-sjukdom, som ju i alla fall leder till döden.
Vi som tillhör den åldrande befolkningen följer händelseutvecklingen mellan myndigheten och den modernt tänkande läkaren med vånda och olust.
Att diskutera dödshjälp är ett känsligt ämne, ett ämne som egentligen inte får diskuteras, Tabu, menar Ivo som iklätt sig rollen som tolkare av vad ett liv är för något. Det är deras uppfattningar som är allenarådande. Dessa personer har iklätt sig rollen som försvarare av livet till varje pris. De tolkar livet på ett sätt som gärna sätter sig över mänskligt lidande och som gör sig till tolk för lidandet. Då har man ofta glömt bort människan bakom lidandet, den människa som dessa läkare är satta att vårda och ta hand om genom att ge både medicinsk som mänsklig behandling. Det är dessa personer som skall tala om för de mycket svårt sjuka, de som vet att deras död föregås av oändligt lidande, att deras rop på hjälp skall negligeras. Jag lyssnar inte på ditt rop på hjälp utan nu är det jag som bestämmer över dig, du sjuke. Det är viktigare för mig att du lever än hur du mår, säger den ansvarige på Ivo.
Min uppmaning: Lyssna på den som lider och sätt er in i dennes situation, det är mänskligt, humanistiskt och förenligt med läkareden att göra så. Vi som tycker som jag tycker att det är varje människas rätt att få bestämma över sin egen kropp och själ precis som kvinnan får bestämma över sin egen kropp. Abortlagstiftningen kom 1974 och idag är det nog inte många som ifrågasätter denna rätt. 2021 borde lagstiftningen påbörjas för rätten till att avsluta mitt eget liv på det sättet jag vill, det vill säga det är jag som bestämmer över min kropp och själ. En mänsklig rättighet borde det vara att få avsluta sitt eget liv under förutsättning att vissa kriterier skall vara uppfyllda.
Därför ifrågasätter jag myndighetens uppfattning att det är den som kan komma att bestämma över min hädangång, en uppfattning som jag inte känner mig trygg i nu när jag åldras och känner symptomen på ålderdom i min kropp. Jag vill bestämma min egen hädangång. Förhoppningsvis kommer min hädangång utan att jag märker av detta men jag skulle känna mig trygg i vissheten att om det behövs kunna styra skeendet alldeles själv och på ett humant sätt.
Vi som tycker så här följer med spänt intresse hur utfallet i förvaltningsdomstolen lyder och hur den JO-anmälan mot de tjänstemän som anser att Staffan Bergströms läkarlegitimation ska dras in behandlas. Samtidigt följer vi det litterära projektet Rätten till min egen död, som pågår i Skåne och Blekinge. Kanske en början till en folklig rörelse som kraftigt ifrågasätter Ivos tillsynsfunktion och inflytande över döden.
Byt ut läkarna på Ivo, i vart fall de som är äldre än 50 år, och ersätt dessa med läkare med modernt tänkande och med en humanistisk inställning till livet.
Göran Blohm Numera pensionär, styrelseledamot i Litteraturrundan samt ägare av Physitron AG/ GmbH/AB
Gå till toppen