Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vem ska besluta om hur vi dör – vi själva eller tjänstemän på en myndighet?

Göran Blohm tycker att Inspektionen för vård och omsorg har för mycket att säga till om när det gäller hur vi dör.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Staffan Bergström, en modern tänkande läkare, versus en trögfungerande och föråldrad tänkande myndighet som bär namnet Ivo (Inspektionen för vård och omsorg). Detta kunde vara en inledningen till en skräckis skriven av en skräckens mästare. Men tyvärr är det hämtat från verkligheten. En dödsdömd man som beviljats dödshjälp i Schweiz är på grund av pågående pandemi förhindrad att resa dit. En svensk läkare hjälper mannen att ta sitt eget liv. Svensk åklagare anser att läkaren inte har begått något brott och lägger ned för underundersökningen om medhjälp till dråp. Men statens tillsynsmyndighet, Ivo, anser att läkaren begått grovt tjänstefel och begär att hans läkarlegitimation dras in och menar att rätt behandling av den dödsdömdes dödslängtan skulle botas på psykiatrisk klinik oavsett mannens ALS-sjukdom, som ju i alla fall leder till döden.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen