Annons

Annons

Annons

Vellinge

Barndomens Starby har en huvudroll i Ulrika Åkessons debutroman

En berättelse om det vardagliga livet på landet där något gömmer sig bakom fasaden. Ulrika Åkessons debutroman ”Ines har inte något att bjuda på” tar läsaren med till hennes barndoms Starby.

Text

Ulrika Åkesson på plats i barndomens Starby. Det är även i Starby som hennes debutroman utspelar sig.

Annons

Det som började som en novell växte till en roman i samband med att karaktären Ines utvecklades. Det är kring henne och karaktären Kerstin som Ulrika Åkessons roman kretsar.

En viktig del är även byn Starby där Ulrika Åkesson växte upp. En plats hon ser som romanens tredje huvudperson.

– Ines är ett hopkok av äldre kvinnor jag träffade under min uppväxt i Starby, säger Ulrika Åkesson som anser att det finns få berättelser om landsbygden och ännu färre om kvinnor på landsbygden.

Annons

Annons

Allting började med att Ulrika Åkesson gick en skrivarkurs på Fridhems folkhögskola i Svalöv och efter den fortsatte skriva noveller.

– Det var sommaren 2017 som jag började skriva på en ny novell och då kom karaktären Ines fram. Samtidigt insåg jag att det kunde bli något mer. För jag tyckte hon var så pass intressant och att det fanns så mycket jag skulle kunna plocka upp.

I romanen får läsaren följa med huvudkaraktärerna under ett år. Bakom det vardagliga finns även hemligheter samt kärlek och passion på äldre dar. Ulrika Åkesson ser det som att hon skrapar på ytan och tittar närmare på vad som finns bakom.

Kvinnorna från Ulrika Åkessons uppväxt minns hon som dugliga och praktiska. Romanens Ines och Kerstin är dessutom troende och går i kyrkan.

– Jag har försökt koppla ihop vad den tron betydde för dem och på vilket sätt den hjälpte dem, säger Ulrika Åkesson.

Hon lyfter även fram det hon ser som en fördjupad klyfta mellan människor på landsbygden och i storstäderna.

– Det handlar oftast om att man inte riktigt förstår varandra. Man är väldigt påverkad av sitt ursprung. Så jag ville gå tillbaka till vad det var för människor jag hade omkring mig och hur deras tillvaro såg ut.

Handlingen utspelar sig på 1980-talet och i samband med arbetet med boken har Ulrika Åkesson förflyttat sig tillbaka till miljön som den såg ut då.

Annons

– Men det är absolut fiktion. Jag har inte skrivit om verklighet. Skriva är lite som att leka tankelek som vuxen. Att få lov att fantisera fritt.

Annons

Ulrika Åkesson bor idag i Höllviken och arbetar som lärare på en skolan där hon undervisar i svenska och hemkunskap. Föräldrarna bor kvar i Starby. En by Ulrika Åkesson tycker om.

– Det är en väldigt trevlig liten by, säger hon.

”Ines har inte något att bjuda på” släpps den 24 april.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan