Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

OS-klar efter rekordslakt: ”Svävar på små moln”

Svenskt rekord och fixad OS-biljett efter ett superlopp. Sophie Hansson räknar dagarna till spelen i Tokyo. – Jag längtar jättemycket, det är som att man svävar på små moln, säger hon efter uppvisningen på 100 meter bröstsim i Swim Open.

Sophie Hansson är klar för OS i Tokyo i sommar efter att ha slagit svenskt rekord i försöken på 100 meter bröstsim i Swim Open. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
Den 22-åriga Helsingborgssimmaren slog till redan i söndagsmorgonens försök. Hon krossade sitt eget personliga rekord med nästan 1,5 sekund och noterade 1.06,17.
Det är en putsning av Jennie Johanssons fyra år gamla svenska rekord med 13 hundradelar.
Och framför allt var det 71 hundradelar under OS-kvalgränsen.
Dessutom årets sjätte snabbaste tid i världen.
– Jag hade verkligen siktat in mig på att kvala in till OS, men svenska rekordet hade jag inte en tanke på, säger hon.
I finalen på kvällen gick det inte lika snabbt. Där stannade klockan på 1.06,84 och hon fick nöja sig med andra plats efter att ha blivit slagen av estniskan Eneli Jefimova med ynka två hundradelar.
– Jag fick inte till det lika bra, men det var ändå mitt livs näst snabbaste lopp och jag klarade OS-kvalgränsen igen, säger Sophie Hansson som gjorde OS-debut i Rio 2016.
Sophie Hansson, som studerar och simmar på North Carolina State University, har haft en supervår och blev historisk i mars när hon som första svensk tog fyra titlar på de amerikanska collegemästerskapen.
– Jag kände redan i fjol att jag hade snabba tider i kroppen, men så kom coronan och alla tävlingar ställdes in så jag fick ingen chans att visa det, förklarar hon jätteklivet.
Hon är fjärde svenska simmaren som fixar OS-biljett. Sedan tidigare är storasyster Louise klar, liksom skadade stjärnan Sarah Sjöström och Erik Persson.
Med Sjöström borta har systrarna Hansson dominerat i Eriksdalsbadet.
Louise Hansson tog den enda svenska segern under avslutningsdagen när hon vann 100 meter fritt på 54,27 – personligt rekord med 35 hundradelar.
Louise Hansson satte tidigare i veckan personligt rekord också på specialdistansen 100 meter fjäril – där hon blev VM-sjua 2019 – och Sophie Hansson gjorde samma sak på 50 meter bröstsim, där hon 2017 tog EM-brons i kortbana.
Sophie Hansson stannar kvar i Sverige och tränar hemma i Helsingborg inför EM i Budapest i maj.
– Det kommer nog inte att bli en full toppning till EM utan jag kommer att träna på riktigt bra. Efter EM får vi se om jag åker över till USA eller stannar kvar hemma och tränar inför OS.
Nu ska hon bara njuta av söndagens rekordslakt.
– Alla känslor har inte riktigt sjunkit in, man kommer väl att bryta ihop på vägen hem när man inser hur dagen har varit, säger hon med ett skratt.
Gå till toppen