Annons

Annons

Annons

Moa Berglöf

opinionLedare

Moa Berglöf
Tafsardagen. Stackars pojkar.

Text: 

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Många har hört ryktet, färre tycks veta var det egentligen startade – ens om det är allvarligt menat. Ändå tycks polisen ta det på tillräckligt stort allvar för att ta till med storsläggan och varna i sociala medier, inlägg som snabbt delades vidare av både barn, föräldrar och andra bekymrade medborgare.

"Just nu utmanas killar att tafsa på tjejer och sedan sprida film på övergreppet. Det cirkulerar flera datum då detta ska göras och vanligast är 15 april", skrev polisen i slutet av förra veckan, och påminde om att den sortens beteende inte bara är oacceptabelt utan också brottsligt.

Redan har också flera skolor runt om i Skåne och i resten av Sverige meddelat oroliga föräldrar att man kommer att ha särskild koll på barnen just denna torsdag för att se till så att utmaningen inte antas.

Annons

Det som gör appen TikTok extra rolig för många är just utmaningarna. Ofta är de oskyldiga, som när den finska matbloggaren Jenni Häyrinen lyckades göra en helt vanlig pasta med tomater och fetaost världsviral. Eller gravitationsutmaningen, den som visar att kvinnor tycks ha bättre balans än män, och som både har fått forskare att applådera pedagogiken och ungdomar världen över att lära sig att kvinnors masscentrum befinner sig vid höfterna, medan mäns är högre upp mot bröstet.

Annons

Men så finns det utmaningar som är av en annan, farligare, sort. Åtminstone enligt dem som aldrig ens öppnat appen. Och en av dem är alltså "tafsardagen".

Fast finns den på riktigt?

I ett inlägg på den faktagranskande sajten Källkritikbyrån går journalisten Jack Werner igenom vad som egentligen ligger bakom ryktet om den planerade torsdagstafsningen. Och konstaterar att ingen av den information som såväl polisen, skolorna, oroliga föräldrar – och förstås också mediesugna politiker – sprider kommer från en förstahandskälla. "Varningarna för uppmaningen att tafsa publiceras överallt, samtidigt som ingen ens verkar bry sig om själva uppmaningen ens någonsin existerat", skriver Jack Werner.

Spelar det någon roll? Är det inte bra att vuxna markerar mot sexuella övergrepp?

Annons

Förstås. Men lika självklart är att de allra flesta killar aldrig skulle komma på tanken att tafsa. Ändå kommer de att bli extra påpassade just denna dag, förmanade av vuxna som tagit ryktena på allvar – och misstänkliggjorda utifrån sitt kön. Inte minst eftersom utmaningen "passar in i ett narrativ som fått fäste i delar av samhället, nämligen det om pojkar som potentiella sexuella förövare och flickor som deras potentiella offer", skriver nätforskaren Elza Dunkels i en kommentar.

Annons

Sociala medier är fyllda av kedjebrev och utmaningar. För de ungdomar som inte minst under pandemin ägnar en stor del av sin vakna tid åt att scrolla bland dem är de vardag. Vissa saker är roliga, andra knäppa, några obehagliga. De flesta snabbt bortglömda.

Om det inte vore för de vuxna som sprider dem vidare.

För problemet med fenomen som "tafsardagen" är inte ungdomarna utan reaktionen från dem som inte förstår. "Varje gång har jag påpekat att det handlat om vuxna som skrämmer upp varandra med en framfantiserad bild av lättlurade barn som aldrig förmår stoppa sina lägsta impulser", skriver Jack Werner.

Så skapas ett monster. Och på torsdag får killarna ta smällen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan