Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: Dadgostar bjuder upp. Vill någon dansa?

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.Bild: Janerik Henriksson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Vad skulle hon välja för väg för Vänsterpartiet, den nya partiledaren Nooshi Dadgostar? Fortsätta vara en outsider i politiken, ett värderingsstyrt parti som gärna får bidra med riksdagsstöd men som ingen vill släppa in i finrummen, eller öppna upp för möjligheten att bli ett regeringsparti på riktigt?
Den som lyssnade på tisdagens intervju i P1-morgon – och som läste om partiets nya ekonomiska inriktning på DN Debatt för några veckor sedan (21/3) – kan se hur fröerna har börjat sås för det senare.
"Vänsterpartiets själ ligger i strävan mot ett mer jämlikt samhälle, men det kräver också ett trovärdigt och sammanhängande svar på hur vi kan nå full sysselsättning och ekonomisk utveckling. Där har vi inte varit tillräckliga", konstaterade Dadgostar ihop med den ekonomiskpolitiska talespersonen Ulla Andersson (V) och nya chefekonomen Sandro Scocco i DN.
Ett budskap som upprepades i P1-morgon.
Den tidigare ledningen var bra på välfärdsfrågor, men pratade för lite om tillväxten och jobben, sade Dadgostar. Logiskt, därför, att välfärdsfrågorna bara hamnade trea i uppräkningen över vad som är viktigast för Vänsterpartiet – och Sverige – efter valet nästa år.
Och visst är det så. Utan jobb och tillväxt blir det svårt att satsa på välfärden. Att Vänsterpartiet så tydligt gör den kopplingen ställer inte bara dörren på glänt till Socialdemokraterna utan också längre högerut, till Centerpartiet.
Men hur kommer den nya linjen att gå hem hos Vänsterpartiets splittrade väljare?
I en replik till artikeln på DN Debatt kritiserade ett antal miljöorganisationer den nya vänsterpartistiska linjen. Fortsatt ekonomisk tillväxt går inte att förena med miljömålen, skrev organisationerna, och uppmanade partiet att "ompröva tillväxtfixeringen".
Huruvida Vänsterpartiet någonsin varit ett tillväxtfixerat parti går förstås att diskutera. Men nog riktade sig partiledaren i radioutfrågningen snarare till mörkröda arbetarväljare runt om i landet än till den gröna, urbana livsstilsvänstern:
Sverige är en stor industrination och hela världen använder det svenska stålet och järnet, slog Dadgostar fast. Och när storföretagen önskar måste staten därför kliva in, inte minst genom mindre teknikneutralitet och mer statlig styrning av industriforskningen. En reflektion hon i radion illustrerade med ett möte med batteritillverkaren Northvolt, som förvisso nyligen fick ett statligt stöd på nästan en kvarts miljard till sin batteriforskning men som tycks kunna vänta sig mer om Vänsterpartiet får bestämma.
Sida vid sida ska de stå, staten och kapitalet.
Det är förstås välkommet om Nooshi Dadgostar nu medger att tillväxt och företagande är en grundförutsättning för den fördelningspolitik som partiet vill driva. Kanske kan det också hjälpa till att lätta upp den bitvis mycket frostiga stämningen med Socialdemokraterna.
Men så länge lösningen är ett större statligt grepp blir det nog omöjligt att nå närmare mitten än så.
Gå till toppen