Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

USA diplomatiskt om Irans urananrikning

Iran kommer att höja anrikningsgraden av uran till 60 procent. Dessutom kommer ytterligare 1 000 centrifuger, som krävs vid processen, att installeras i kärnanläggningen Natanz. USA vill se fortsatta samtal med Iran, trots beskeden.

Anläggning i Arak i Iran där tungt vatten har producerats. Arkivbild.Bild: Mehdi Marizad/Fars News Agency via AP/TT
Uppgiften kommer från statliga medier.
Enligt den iranske chefsförhandlaren i uranfrågan, Abbas Araqchi , har arbetet redan inletts. FN:s atomenergiorgan IAEA har informerats om beslutet, bekräftar IAEA.
Iran bryter därmed med råge mot de överenskommelser som ingicks i det internationella kärnenergiavtalet 2015 som syftar till att landet inte ska framställa kärnvapen. Avtalet slöts mellan Iran och den så kallade P5+1-gruppen, där de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd – Ryssland, Kina, Frankrike, Storbritannien och USA – samt Tyskland ingår.
Beskedet kommer sedan samtal inletts i Wien om att försöka rädda uppgörelsen, som USA lämnade under förre presidenten Donald Trumps regering. Samtal som skjuts upp en dag, enligt ryska diplomatiska källor på tisdagskvällen.
Intentionerna från Teheran har mötts med diplomatiskt lugn i Washington DC. Vita huset meddelar att man står fast vid förhandlingar, trots de ”provokativa” utspelen från Iran.
– Vi anser att den diplomatiska vägen är den enda vägen framåt och att ha samtal – om än indirekta – är den bästa vägen för att nå en lösning, säger president Bidens pressekreterare Jen Psaki, rapporterar AFP.
Teherans hot om höjd anrikning av uran visar sprängkraften i hotet om att landet skulle kunna bli en framtida kärnvapenmakt. Det krävs en anrikning på minst 90 procent för att uran ska kunna användas för att framställa kärnvapen.
Enligt överenskommelsen får Iran anrika till en renhetsgrad på 3,67 procent.
Samtidigt varnar Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif både USA och Israel för att planera sabotage mot kärnenergianläggningar i Iran. Landet har också pekat ut Israel för att ligga bakom sabotaget av anläggningen i Natanz i söndags, och har sagt att man ska hämnas handlingen.
Elavbrott och eventuella explosioner anges som orsak till händelsen i Natanz.
Gå till toppen