Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Jonny Pennsäter

”Jonny var en ängel, helt klädd i svart”. Vår fina vän Jonny Pennsäter avled den 21 mars 57 år gammal.

Bunkeflostrands svar på Luciano Pavarotti, Jose Mourinho och Kurt Olsson. Hans humor och uppriktiga attityd till allt och alla gick inte att ta miste på.
Jag stötte på Jonny redan 1978 när jag var helt ny i stan. Hoppade in och spelade fyra matcher i hans Malmö FF-lag (ett år yngre) där även Deval Eminovski och Caspar Pauckstadt höll till. Sen spelade vi 20 år tillsammans i vårt framgångsrika innebandylag IBK Otto i Malmökorpen.
Plus massor av festliga, sociala tillställningar där Jonny ofta bjöd oss på ett omfångsrikt sångnummer. Helst O Sole Mio, Santa Lucia eller ryska nationalsången, allt givetvis framsjunget på originalspråk.
Jonnys fotbollskarriär startade i BK Flagg. Pappa Bertil packade bilen full med knattar och körde till träningarna. Sen följde Malmö FF, GAIS, Halmia och SK Hakoah där vi blev lagkamrater igen. När Jonny blev ungdomsproffs i GAIS omnämndes detta av Bosse Hansson i SvTs Sportnytt. Dessutom gav han då en avskedskonsert till sina fans uppe på rasthallens tak på Borgarskolan innan han drog till Göteborg.
Jonny var även TV-stjärna i populära TV-serien Åshöjdens BK tillsammans med vännen Per Ågren, Tore Cervin, Björn Nordqvist och ett gäng ”riktiga” skådespelare. Hans främsta replik ”Otäckt!” satt som en smäck. Rollfiguren hette Sjunne Sjunnesson.
Kändiskarriären inleddes dock redan som barn när han var posterkille för chokladdrycken Doit som konkurrerade med Oboy. Ett antal fingrar med i spelet där hade hans färgstarka mamma Mariann som var en stor personlighet inom insamlingar och välgörenhet, exempelvis Lions och Malmö-Limhamns lucia. Tyvärr lämnade hon oss förra året.
När Jonny jobbade som säljare för LdB och tryckte in galna mängder pallar med skönhetskrämer i Väla, Hyllinge med mera kom han i kontakt med damfotbollen via entreprenören Erling Persson. Senare kom han att coacha sin dotter Emmas LB 07-lag till att bli svenska flickmästare. Emma har nu en fin elitkarriär i FC Rosengård, Bröndby, Göteborg, Vittsjö och nu i Växjö.
Mest känd som coachen ”Jonny Mourinho” blev Jonny när Bunkeflo IF:s herrlag sensationellt var uppe i Superettan. På senare år coachade han i FC Ariana som rusar upp genom seriesystemet.
Med tanke på dessa digra åtaganden var det inte konstigt att han emellanåt slumrade till hemma i TV-fåtöljen under en utdragen Champions League-sändning.
Vi var även ”Bunkeflostrand-grannar” under åren 1999-2010 och precis innan Jonny insjuknade planerade vi en minnesbok till vårt kära innebandylag och eventuella morgonpass på crosstrainern på Friskis på Ön.
Nu blev det inte så och Jonny lämnade oss efter en enorm elva veckors corona-kamp på intensivvården. Tack för alla fina minnen ”Pinna” och tack till broder Tärje Pennsäter som höll oss uppdaterade hela tiden. Alla tankar till dig, Jonnys fru Anki och döttrarna Johanna & Emma.
Urban Henriksson
Gå till toppen