Annons

Annons

Annons

Näringsliv

Koenigseggs satsningar i Ängelholm kräver hundratals fler anställda

Supersportbilstillverkaren Koenigsegg är på väg att dubbla anläggningsytan på Valhall park. Den stora satsningen innebär att flera hundra behöver anställas.

Text

Koenigseggs bil Jerko. Arkivbild.

Bild: Björn Ewenfeldt/TT

Annons

Som tidningen tidigare berättat har Koenigsegg stora utbyggnadsplaner på Valhall park. I planerna ingår bland annat en ny bilfabrik med produktionsanläggning, showroom och kontor samt ett tillhörande upplevelsecenter med museum.

Dagens anläggning på Valhall park har en yta på nära 10 000 kvadratmeter. Anläggningen som ska byggas blir i princip lika stor till ytan.

Den kommande expansionen leder också till att företaget behöver nyanställa. Enligt Halldora von Koenigsegg, som är operativ chef i företaget, handlar det om i storleksordningen flera hundra som behöver anställas.

– Vi söker efter personal i alla grenar av vår verksamhet. Det är överallt vi behöver anställa. Vi behöver folk med rasande fart, säger Halldora von Koenigsegg.

Annons

Förra året hade Koenigsegg cirka 300 anställda.

Annons

Till den nya produktionsanläggningen är det helt ny personal som behöver anställas. Här ska den nya bilmodellen Gemera produceras. En fyrsitsig supersportbil som ska tillverkas i 300 exemplar.

Tanken är att de första Gemerabilarna ska rulla ut ur fabriken i slutet av nästa år eller i början av 2023. Just nu presenteras bilen på ett coronasäkert sätt med privata visningar runt om i världen.

– Bilen har vandrat runt från Europa till Mellanöstern, Asien och nu är den i USA. Normalt sett hade vi följt med men i dessa tider är det svårt.

Halldora von Koenigsegg är operativ chef på Koenigsegg. I och med expansionen ser hon framför sig att företaget behöver nyanställa flera hundra.

Bild: Niklas Gustavsson

Expansionen av anläggningen på Valhall park kommer enligt Halldora von Koenigsegg att inledas ”väldigt snart”.

– Vi kämpar vidare med alla delmoment som krävs för det stora bygget på Valhall park. Det är en stor projektering vi gör i samråd med Peab.

Coronapandemin har inneburit att projektet dragit ut på tiden.

– Vi vill att det ska vara klart under 2022, säger Halldora von Koenigsegg.

Koenigsegg har redan genomfört en expansion, då man numera även har verksamhet i gamla Leksams lokaler på Älvdalens industriområde i Ängelholm. Det handlar om en anläggning på 11 000 kvadratmeter.

Produktionen av Koenigseggbilar ska ökas framöver. Bilden är tagen 2019.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

– Där har vi utrymme att växa. Vi har flyttat vårt centrala lager dit. Vi håller också på att förädla lokalerna och anpassa dem till våra behov. Vi kommer även att ha lättare montering och delmontage där för att försörja slutlinorna här på Valhall park, säger Halldora von Koenigsegg.

Annons

Ytterligare en del i expansionen är den lackeringsanläggning som företaget vill bygga i direkt anslutning till en nuvarande byggnad på Valhall park. Ansökan om bygglov är inlämnad till Ängelholms kommun.

– Vi har redan en lackeringsanläggning här för våra bilar. Vi flyttar den från vår befintliga byggnad till en separat byggnad så att vi ska kunna expandera de ytor vi har idag, säger Halldora von Koenigsegg.

Tanken är också att göra anläggningen mer modern och på så sätt ännu bättre än dagens. För tillfället lackeras i storleksordningen 12-15 bilar om året i dagens anläggning.

Enligt Halldora von Koenigsegg kommer expansionen av anläggningen på Valhall park att inledas väldigt snart.

Bild: Niklas Gustavsson

– Det kommer att bli väldigt modernt och en fantastiskt fin anläggning. Energiaspekterna och miljöaspekterna blir bättre på alla plan. Dessutom blir arbetsmiljön bättre, säger Halldora von Koenigsegg.

Av bygglovsansökan framgår att man i anläggningen ska preparera kolfiberpaneler inför lackering. Det handlar även om klarlack som ska slipas för att få fram en jämn yta. Därefter läggs den tänkta färgen på och sedan förseglas lacken med flera lager klarlack.

I startskedet kommer sex personer att jobba i den nya anläggningen och i förlängningen räknar Koenigsegg med att cirka tio ska arbeta där.

Enligt ansökan är verksamheten beroende av att den nya lackeringsanläggningen kan användas i september, eftersom produktionen är i akut behov av lackerade paneler. Lackeringsanläggningens yta ligger på 555 kvadratmeter.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan