Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tunga fängelsestraff för bomb- och knarkliga

Mannen bakom användarnamnet Plant får fjorton års fängelse för drygt 40 kilo insmugglat kokain. Den utpekade ligaledaren, Rudetruck, får åtta år. Domarna mot männen kring det jättelika bombfyndet föll tungt på onsdagen.

Knark nog för att tända på alla vuxna i Malmö och Helsingborg, tillräckligt med sprängmedel för att förstöra stora delar av centrala Staffanstorp, samt vapen nog för en mindre gerillagrupp. Det är beståndsdelarna i polisinsatsen ”Container”, där nu domen fallit i Lunds tingsrätt.
– Det är den här inriktningen vi måste ha, säger polisens utredningsledare Anders Larsson.
– Det är först när vi når bakmännen och anstiftarna som vi får en långsiktig effekt på alla de sprängningar och skjutningar vi har i landet.
Här är en del av de vapen som beslagtogs i ärende Container. Polisen menar att de nu dömda männen har beväpnat den undre världen – försett kriminella i olika delar landet med både vapen, bomber och knark.Bild: Polisen
Nyckelbevis i ärendet kommer från det knäckta krypterade nätverket Encrochat – det är därifrån de dömdas användarnamn hämtas.
De dömda straffas som ”möjliggörare” eller konsulter som beväpnat kriminella och försett ligor på andra håll i landet med knark och sprängmedel.
Bilder från spaningarna. Sedeln till höger var biljetten – den som lämnade över en sedel med just det numret skulle få ta emot knarkpartiet från lastbilschauffören.Bild: Polisen
De dömda är:
• En 40-årig montör (Plant). Tog emot kokain värt uppemot 300 miljoner kronor, beroende på utblandning. Över 100 kilo dynamit hittades i en stulen bil gömd i hans garage. Mannen säger att han endast varit "lagerhållare" åt en okänd uppdragsgivare. Han erkänner vissa brott, men enligt advokat Karin Nordenswan är fjorton år för långt. Han kommer att överklaga.
• En 41-åring med jobb i chefsställning. Har släktrelation till Plant och får nio års fängelse för vapnen och sprängämnena. Bland bevisen: hans dna och fingeravtryck hittades på flera föremål, bland annat stubin och sprängladdningar.
– Det finns det alternativa förklaringar till. Vi kommer att överklaga, säger mannens advokat Markus Bergdahl.
• En 31–åring från Malmö (Rudetruck) får åtta års fängelse. Han har enligt domstolen "spelat en stor roll i organisationen och genomförandet av brotten". Nekar till brott. Säger att han visserligen hanterat en Encrotelefon, men bara för att försöka lösa en konflikt åt andra. Advokat Jesper Montan hade på onsdagen inte nått sin klient för att få tillstånd att kommentera.
• En polsk lastbilschaufför, kuriren får åtta års fängelse. Han lämnade över knarket vid ett möte med Plant i Staffanstorp.
Rudetruck larmar om att meddömde mannen Plant åkt fast. Kommunikationen kommer från den krypterade nätverket Encrochat, som knäcktes av franska polisen i fjor.Bild: Polisen
Den omfattande bevisningen från Encrochat användes för att knyta särskilt 31-åringen till användarnamnet "Rudetruck", för att därmed slå fast att han gett instruktioner och lett planeringen av att smuggla in och senare sprida kokainet.
Enligt utredningsledare Anders Larsson sänder fallet en stark signal till de som berikar sig på att hjälpa gängen med varor och tjänster.
Han menar att polisen måste bygga bättre kompetens att hantera komplexa utredningar och bearbeta miljontals poster data, som i det här fallet.
– Och vi måste ha förmåga att gå in tidigt, som fransmännen gjorde här, och komma åt den här kommunikationen, säger han.
Det är något flera polischefer driver – att få lov att avlyssna i spaningssyfte – alltså innan ett brott inträffat, eller någon ens blivit formellt misstänkt.
– Det är tydligt att domstolarna värderar det här som fullgod bevisning, då ska vi göra allt för att använda den, säger Anders Larsson.
– Men den ska naturligtvis följas även av annan bevisning, som forensiska spår, i rätten.
Här i Nijeveen i Nederländerna låg det "kokaintvätteri", som kokainet i ärende Container kom ifrån. Knarket smugglades in i Europa inblandat i exempelvis kolpulver och renades sedan i tvätteriet.Bild: Nederländska polisen

TV: Så funkar gangstrarnas krypterade telefoner

Se Studio Sydsvenskan: Krim, om de hackade telefonerna här nedanför.
Gå till toppen