Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Liberalerna vill ge avgångselever lön för att gå i sommarskola

Lön som extra morot, det föreslår Liberalerna i Staffanstorp för att få fler att delta i kommunens sommarskola. Förslaget totalsågas av kommunalrådet Christian Sonesson (M).
– Vi tar ansvar för att fler elever ska nå behörighet i en väldigt tuff tid, säger Niklas Nettrup (L).

”Det här handlar om de som haft det svårt under pandemin och hamnat i kläm”, säger Niklas Nettrup, gruppledare Liberalerna i Staffanstorp.Bild: Arkivbild
– Det här är för att ingen ska tvingas välja bort chansen att bli behörig för att sommarjobbslönen hägrar, säger Niklas Nettrup, gruppledare Liberalerna i Staffanstorp.
Hans parti vill utöka sommarskolan i år och även erbjuda lön i nivå med feriepraktiken för att locka fler att ansöka. Insatsen skulle vara tillfällig och på grund av utmaningarna som de menar att coronapandemin ställt på eleverna under läsåret. Man är rädd för att se en nedgång i behörighet till gymnasiet och högskolan:
– Pandemin har inneburit att vi haft distansundervisning och ökad sjukfrånvaro bland många av eleverna. Risken är att man kommer halka efter ordentligt. För att möjliggöra drömmar om vidare utbildning så ser vi att detta är en insats vi kan göra för de elever som haft det extra tufft i år, säger Niklas Nettrup.
Regeringen och samarbetspartierna C och L skjuter till 350 miljoner extra till skolan i vårändringsbudgeten, varav 100 miljoner är öronmärkta åt lovskola.
Landskrona, där Liberalerna styr tillsammans med M och MP, har redan infört en satsning på sommarskola med lön. Staffanstorpsliberalernas förslag är enligt samma princip.
– Det vi föreslår är att kommunstyrelsen gör en snabbutredning för att kunna anordna extra undervisningstid för avgångsklasserna, säger Niklas Nettrup.
Både elever som går ut nian samt elever i årskurs tre på gymnasiet som är hemmahörande i kommunen skulle omfattas, och elever som saknar behörighet till gymnasiet skulle prioriteras. Därefter skulle platserna fördelas efter ansökningstid.
Men det inte säkert att alla som går i sommarskola skulle få lön, om förslaget blir verklighet. Den ordinarie verksamheten skulle också fortsätta.
– Det här är en möjlighet att utöka så att fler kan ta del av sommarskolan. Hur mycket pengarna räcker till får utredningen i så fall visa, säger Niklas Nettrup.
Kan det inte bli orättvist om några deltagare får lön och andra inte?
– Det finns absolut en risk för det. Men ur ett samhällsperspektiv kommer alla vinna på att vi får upp procentantalen ytterligare med behörigheter till skolan.
Liberalerna har ingen plats i kommunstyrelsen, och ser gärna att idén plockas upp av något av partierna där (M, SD eller S).
Christian Sonesson (M) tycker Liberalernas förslag sänder ut fel signaler om värdet av skolgång.Bild: Sandra Henningsson
Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) menar att det är för tidigt att dra några slutsatser om hur coronapandemin påverkat eleverna. Däremot är han positiv till att kunna utöka lovskolan.
– Jag tror man kan erbjuda ännu fler lovskola under en längre tid och öka kvaliteten, säger han.
Men han sågar förslaget att erbjuda lön till deltagare.
– Vi är emot hela tanken att man ska få betalt för att gå i skolan. Vi har ett ömsesidigt kontrakt i dag: det offentliga står för utbildningen och den enskilde svarar upp med tid och studiearbete. Signalen som man skickar ut riskerar att bli allvarsam, man plockar bort drivkrafterna.
Kan det gynna samhället i stort om man lockar fler att läsa upp betygen just i år?
– Nej, jag tror man urholkar värdet av utbildning och synen på utbildning med sådana här förslag. Föräldrar och det offentliga bör istället upplysa om hur viktigt det är med utbildning, inte locka med pengar.
Liberalernas Niklas Nettrup tror inte att någon elev kommer att prestera sämre under vårterminen för att få betalt för att gå i sommarskola.
– Vi litar på våra ungdomar. Det här handlar om de som haft det svårt under pandemin och hamnat i kläm.
Han anser att partiet tar ansvar för att fler ska nå behörighet i en tuff tid:
– Vilka signaler som sänds ut eller inte, det kan vi diskutera. Jag är intresserad av resultat.
Gå till toppen