Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lunds gymnasieelever återvänder till skolan

Från och med 26 april ska alla Lunds gymnasieelever vara tillbaka i skolan. Det beslutade utbildningsnämnden vid ett extrainsatt möte på onsdagen.

Nästan hela nämnden röstade för att låta gymnasieeleverna återvända till skolan. Den enda reservationen kom från S.Bild: Emil Langvad
Utbildningsnämndens beslut innebär att två tredjedelar av gymnasieeleverna kommer tillbaka redan på måndag. En vecka senare, 26 april, beräknas alla gymnasieelever vara på plats.
– Att vi kan ha eleverna i skolan de sista veckorna på terminen betyder mycket för att börja betala tillbaka den utbildningsskuld som pandemin byggt upp, säger nämndens ordförande Rasmus Törnblom (M).
Beslutet grundar sig på att Smittskydd Skåne rekommenderar gymnasieskolor att återgå till huvudsakligen närundervisning. Samtidigt ökar smittspridningen i Skåne. Rasmus Törnblom betonar därför att det kommer att krävas ansträngningar från flera håll.
– Ska återgången fungera måste alla hjälpas åt. Nu är skolan en prioriterad verksamhet, och det innebär att vi andra kanske får minska vår rörlighet ett tag, säger Rasmus Törnblom.
Några av åtgärderna som ska ge en smittsäker skolmiljö är mattält utomhus, enkelriktade korridorer och schemaändringar för att eleverna ska slippa resa under skoltid. Vid mindre utbrott kan enskilda klasser få distansundervisning, och gymnasieeleverna behöver förstås vara extra noggranna.
– Man får försöka planera sitt resande och också hålla sig i någon form av bubbla i skolan – inte sitta bredvid olika personer varje dag och begränsa sitt umgänge utanför skoltid, säger Rasmus Törnblom.
Gå till toppen