Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Juntan släpper fångar – men inte aktivister

Drygt 23 000 fångar släpps ur fängelse i Myanmar under en nyårsamnesti på lördagen. Men få, om ens några, av de demokratiaktivister som gripits sedan militärkuppen den 1 februari tros finnas bland de frisläppta.

Demonstranter håller upp bilder på Myanmars avsatte civila ledare Aung San Suu Kyi i samband med en protest mot juntan i i Myanmars största stad Rangoon den 16 februari. Arkivbild.Bild: AP/TT
– Fångarna är främst från före 1 februari, men vissa av dem har även fängslats senare, säger en talesperson för fängelsemyndigheten.
Talespersonen uppger att han saknar uppgifter om huruvida några av de frisläppta personerna fängslats i samband med protester mot juntan.
Lördagen är den första dagen av det traditionella nyårsfirandet i Myanmar, och den sista av en femdagarsledighet som vanligtvis firas genom besök på buddisttempel och gatufester.
Demokratiaktivister i landet har uppmanat att årets festligheter ska ställas in och bett människor att i stället fokusera på kampen för att återföra demokrati efter juntans maktövertagande och fängslande av den avsatta civila ledaren Aung San Suu Kyi.
Suu Kyi är en av 3 141 personer som gripits i samband med kuppen, enligt en sammanställning av människorättsorganisationen AAPP.
Sedan militären tog makten har omfattande protester pågått i landet. Förutom fängslandena har juntan svarat med dödligt våld – fler än 700 personer har dödats av militär och polis, enligt AAPP.
Gå till toppen