Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kritik mot straff för att förneka Förintelsen

Vakttorn vid nazisternas förintelseläger Auschwitz-Birkenau i Polen. Arkivbild.Bild: Markus Schreiber
Flera partier är kritiska mot regeringens förslag att förbjuda förnekelse av Förintelsen. Det visar en rundringning som Ekot gjort.
– Det går inte att bara slänga in ett förbud. Det förändrar inget i grund och botten, säger Liberalernas ledamot i riksdagens konstitutionsutskott, Tina Acketoft.
Justitieminister Morgan Johansson (S) uppgav i veckan att han vill tillsätta en parlamentarisk kommitté för att ta fram ett förslag som gör det straffbart att förneka att Förintelsen ägt rum.
Enligt Ekot är även Kristdemokraterna kritiska. Miljöpartiet har inte tagit ställning. Rasmus Ling, MP:s ledamot i justitieutskottet, uppger att det finns både principiella invändningar och frågor om ett förbud skulle vara effektivt.
– Vi ser förintelseförnekelse som en vedervärdig hållning, samtidigt tror jag det är en farlig väg att gå att göra inskränkningar i grundlagsstadgade yttrande- och åsiktsfriheter, säger Aron Emilsson, Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson till Ekot.
Gå till toppen