Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Amerikansk stad dissar högljudda lövblåsare

Hej då till bensindrivna lövblåsare, säger Burlington i Vermont, USA. Arkivbild.Bild: Amy Newman/AP/TT
Staden Burlington i den amerikanska delstaten Vermont säger hej då till störiga lövblåsare.
I veckan beslutade kommunfullmäktige att införa ett förbud mot högljudda och bensindrivna lövblåsare i staden. I stället kommer den som vill blåsa löv framöver att behöva byta till en tystare, eldriven variant, rapporterar nyhetsbyrån AP.
När det gäller kommunal verksamhet börjar förbudet gälla från och med augusti, medan samtliga företag och invånare har fram till slutet av maj nästa år på sig att övergå till den för hörseln beskedligare typen.
Bensindrivna lövblåsare ger ifrån sig ljud på upp till 90 decibel, vilket kan leda till hörselskador efter två timmars exponering, enligt amerikanska Center for Disease Control and Prevention (CDC). Därtill bidrar bensinmotorerna till luftföroreningar i området.
De nya kraven slår fast att den högsta tillåtna ljudnivån för eldrivna lövblåsare är 65 decibel, vilket motsvarar bullret från en vanlig tvättmaskin.
Gå till toppen