Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Galoppbanan i Bara stoppas

Den planerade galoppbanan i Bara stoppas. Det beslutade Svensk Galopps fullmäktige vid en extrastämma i helgen.

Det var på begäran från Stockholms Galoppsällskap som stämman hölls och den enda punkten vid det sex timmar långa, digitala, mötet var frågan om en ny bana i Skåne.
Efter en omröstning, som slutade med 20 röster mot en ny bana, 13 röster för och två nedlagda, stod det klart att projektet stoppas.
– Det är en katastrof för galoppen i Skåne, säger Jessica Long, en av de ledande tränarna på Jägersro.
Bakgrunden är att dagens Jägersro ska flyttas, i samband med den flytten har galoppen letat mark för att bygga en egen bana medan travet bygger nytt i anslutning till dagens anläggning. I närheten av golfbanan i Bara finns den tänkta marken för en ny galoppbana och det var det bygget som det extra fullmäktigemötet gällde.
Ledamöterna från Skånska Fältrittklubben var samtliga för en ny bana i Skåne. Ledamöterna från Stockholm och Göteborg emot. Och det är främst två saker som gör att det planerade bygget stoppas.
• Miljösanering av det tänkta området.
• Svensk Galopps ekonomi.
Vad händer då med galoppen i Skåne?
– Det är otroligt svårt att hitta ny mark att bygga på, säger Long. Det har blivit mycket svårare att förvärva jordbruksmark. Baramarken var idealisk ur alla synpunkter.
Skånska Fältrittklubben hade sedan en önskan om att få driva Baraprojektet på egen hand i framtiden, men även det förslaget röstades ner.
Svensk Galopps plan är att tillsätta en arbetsgrupp som från den 30 juni kan börja titta på ny mark för en bana i Skåne. Avtal med Svedala kommun gör att det arbetet inte kan starta tidigare. Tidspressen blir tuff då det maximalt är fem år innan det gamla Jägersro försvinner och fem år är en mycket kort tid då det gäller ett så stort projekt som en galoppbana.
Gå till toppen