Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

MFF-seger efter effektiv urladdning: ”Gör det smart och vuxet”

Malmö FF satte ner foten i det tippade toppmötet på Bravida arena och besegrade BK Häcken med 2–1 tack vare en effektiv urladdning inom loppet av tio minuter i första halvlek.
– Vi gör det smart och vuxet, sa Ola Toivonen.

Häckens Erik Friberg försöker ha koll på MFF:s lagkapten Anders Christiansen.Bild: CARL SANDIN
MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson tvingades till förändringar i startelvan när det stod klart att Antonio Colak inte kom till spel. Lagets nya toppforward fick stanna hemma i Malmö efter att ha smittats av Covid-19. Lösningen blev att flytta upp Ola Toivonen på topp med Anders Christiansen bakom som släpande forward.
– Det var intressant. Jag tyckte att vi hittade en hel del bra lösningar, menade Toivonen.
Utan en utpräglad toppforward blev det ett virrvarr för Häckens försvar att hålla reda på MFF:s offensiva hot.
– Pressade de högt blev det utrymme för Jo Inge Berget och Søren Rieks bakom dem. Gjorde de inte det så fick vi i mitten där bakom mer ytor, konstaterade Anders Christiansen.
”AC” bäddade för MFF:s ledningsmål i den nionde minuten när han fångade upp bollen efter sin hörna och hittade Anel Ahmedhodzic med ett väl avvägt inlägg mot bortre stolpen. Mittbacken siktade och nickade in 0–1 i Pontus Dahlbergs bortre hörn.
Sedan 0–2 i den 20:e minuten. Vänsterbacken Jonas Knudsen skickade in ett lågt inlägg i mitt i straffområdet, där Søren Rieks avslutade med en läcker skarv på volley.
Häcken lyfte lite efter paus. Åtta minuter efter sidbytet var det match igen. Häcken hittade löpvägar genom MFF-laget på offensiv planhalva och Adama Troere avslutade behärskat i Marko Johansson högra hörn – 1–2.
Men mer än så blev det inte. Anders Christiansen hade dessutom ett gyllene tillfälle att punktera matchen i den 88:e minuten men sköt utanför i helt fritt läge.
– Det gör lite ont fortfarande. Kanske hade jag för mycket tid. Jag var trött på slutet och sprang omkring med krampkänning, men det är ingen ursäkt, den ska såklart sitta, sa AC.
– Men som tur är har vi tre poäng med hem ändå. De två senaste gångerna här har vi varit närmast segern, men fick inte med oss tre poäng då, så det var skönt att komma upp här nu och vinna rättvist.
Från Häcken kom protester mot att MFF-spelarna föll för lätt. Ola Toivonen ryckte på axlarna och log åt kritiken.
– Klart man ska utnyttja situationerna, speciellt när man leder med två mål. Då har vi inte bråttom att sätta igång något, sa han.
– Jag ser det som moget beteende av oss att dra ner på tempot, speciellt när vi kommer hit och de är bra på plasten. Vi har ju inte jättebra facit genom åren här uppe.
Till syvende och sist var det såklart också en prestigeseger i en match mellan två tippade topplag. Anders Christiansen behövde inte tänka efter länge för att säga varför det tippade över till MFF.
– Det var enkelt, vi var det bästa laget.
Gå till toppen