Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skitigt på Kebnekaise – ta med bajset

Länsstyrelsen söker en lösning för att folk ska kunna uträtta sina behov på väg uppför Kebnekaise utan att det lämnas kvar. Arkivbild.Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Turister som besöker Kebnekaises sydtopp och under vandringen uträttar sina behov uppmanas att städa upp efter sig, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
Antalet vandrare har ökat – förra året var det fler än 14 000 – och därmed också mängden exkrementer och toapapper längs med den nio kilometer långa leden upp.
– Om man behöver uträtta sina behov i terrängen så blir det ju en olägenhet och upplevs som väldigt otrevligt, säger länsstyrelsens naturförvaltningschef Erik Graneroth till radion.
Han uppger att det kommit in en del klagomål. Antalet besökare vid Sveriges högsta fjälltopp väntas också fortsätta öka.
Till nästa år överväger myndigheterna att placera ut toaletter längs med leden, om det är möjligt. Till dess vill man att alla tar ansvar för att inte lämna spår efter sig.
– Det finns ju hundbajspåsar till exempel, säger Erik Graneroth.
Gå till toppen