Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Det är problematiskt att det kostar så mycket att ta hand om sina djur

Robert Svanberg tycker att det inte borde vara så dyrt att ta sitt djur till veterinären.Bild: Paul Zinken
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Jag fick den nya årspremien på min hundförsäkring och som vanligt blev jag inte överraskad för dessa ständigt kraftigt höjda premier, ty fenomenet återkommer årligen då jag haft alla mina fem stycken hundar försäkrade.
Då man köpt en ny valp erbjuds man en förmånlig så kallad ”valpförsäkring”. Påföljande år höjs premien måttligt, för att inför tredje året höjas rejält. Så skedde även i år, då höjdes min premie med 37 procent, vilket motsvarar en höjning med 1000 kronor per år. På grund av denna stora höjning kontaktade jag mitt försäkringsbolag och önskade en förklaring. Av bolagets kundtjänst - som visserligen höll med om att det var en stor höjning - fick jag förklaringen att veterinärkostnaderna stigit väldigt mycket i år.
Tidigare år har man förklarat premiehöjningarna med att just en speciell ras har varit mycket skadebelastad. Jag redogjorde för min erfarenhet av försäkringsbolagens prisstrategi, jag konstaterade att deras premie för tre år sedan var förmånligast då mitt föregående försäkringsbolag gjorde en liknande höjning tredje året. Den jag pratade med tyckte jag skulle få offert från andra bolag för att se om jag därigenom kunde få en lägre premie. Men det visade sig att de två andra bolagen som jag tillfrågade hade en årspremie som var mellan 500 – 1000 kr högre per år.
Skälet till att dessa veterinärkostnader skjuter i höjden tror jag bero på att det saknas konkurrens av att djursjukhusen befinner sig i en oligopolisk marknad, där de flesta djurklinikerna ägs av ett fåtal bolag som startar filialer runt om i landet och tillämpar samma prislista. Som djurägare har man svårt att påverka veterinärkostnaderna för deras patienter är älskade av sina ägare som vill allt gott för sina älskade djur, och det vet mycket väl djurklinikerna om. De enda som har möjlighet att prispressa är just försäkringsbolagen. Det kan till exempel vara att försäkringsbolagen blir mer kundorienterade genom att teckna avtal med utvalda djursjukhus, med specialavtal till gagn för sina försäkringstagare. Därigenom kan det skapas en ökad konkurrens.
Ett typexempel för vissa veterinärers girighet är att efter en diagnos som behöver medicineras, tar man ut en avgift mellan 35 – 50 kronor för att skriva ett recept. Jag kan förstå att vissa försäkringsbolag inte accepterar denna kostnad.
Robert Svanberg
Gå till toppen