Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Fem dödade kvinnor. Fem män som dödat.

Mäns våld drabbar kvinnor i alla länder. Installation mot våldet i Bryssel 2019.Bild: Francisco Seco
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Fem dödade kvinnor på tre veckor. Men också: fem män som har tyckt att de har haft rätten att bestämma över en annan människas liv, och död.
"Han var trevlig och brukade prata med mig. Han kunde fråga 'Hur mår du?' eller 'Är allt bra med dig?'", säger en kvinna i Alvesta om den man som nu är anhållen misstänkt för lördagens mord på öppen gata i den lilla staden.
För det är ofta så. Kanske har närstående misstänkt att allt inte har stått rätt till i de relationer som slutar med en död kvinna. Kanske har de det inte. Han var ju så trevlig?
I den ihärdiga kartläggning som Aftonbladetjournalisterna Kerstin Weigl och Kristina Edblom har gjort av de senaste årens dödliga våld mot kvinnor framträder två tydliga bilder. Dels att våldet – både det psykiska i form av kontrollerande beteende och det fysiska i form av misshandel – ofta har pågått under lång tid innan kvinnorna mördas. Dels att kvinnorna har försökt få hjälp, och att männen i många fall har haft omfattande myndighetskontakter före mordet. "Vården, socialtjänsten, polisen och Kriminalvården kände till deras våldsamhet, svartsjuka och att de inte accepterade att bli lämnade", skriver Weigl och Edblom.
Vad händer när ingenting händer?
Vissa har gått tillbaka till den våldsamma mannen. Alternativet är helt enkelt för svårt, och är det något dessa kvinnor känner till så är det att den allra farligaste situationen uppstår när hon väljer att lämna.
På söndagseftermiddagen meddelade jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) att hon nu kallar till partisamtal i frågan. Redan tidigare under dagen hade Centerpartiets partiledare Annie Lööf krävt just detta: "Var är vrålet från samhället? Från mina politiska kollegor? Var är kommissionerna, de hårda tagen? Den gemensamma signalen ⁉ Jag är redo för att sätta mig ner på partiledarnivå för krafttag mot mäns våld mot kvinnor när som helst. Jag blir beklämd när dessa enskilda fall enbart blir till en liten notis i tidningen. 'En kvinna mördad', och så bläddrar man vidare", skrev Annie Lööf på Facebook. Lööfs inlägg följdes under söndagen av en mängd fördömanden från samtliga partiledare förutom Jimmie Åkesson (SD), som – med en generös inställning till SD-ledaren – kanske bara hade en sociala medier-paus under helgen.
Vart ska partisamtalet ta vägen? Värt att notera är att det är just Märta Stenevi som kommer att kalla till samtal. Inte inrikesministern, inte justitieministern.
Och visst är våldet mot kvinnor en jämställdhetsfråga. Också. Men samtidigt som inrikesminister Mikael Damberg (S) på sin Facebooksida skriver att "regeringen har två prioriterade huvudfrågor i kriminalpolitiken: gängkriminaliteten och mäns våld mot kvinnor. Dessa prioriteringar är likvärdiga", kan den uppmärksamhet som politikerna – och medierna – har gett kvinnovåldet de senaste åren naturligtvis inte jämföras med fokuset på gängkriminaliteten. Det var talande att Agenda på söndagskvällen försvarade sitt beslut att inte ägna timmen åt de senaste veckornas mordvåg med argumentet: "Det är klart att detta är ett aktuellt ämne. Halva programmet ägnades åt mäns våld mot kvinnor för ett år sedan."
Att våldet mot kvinnor som vanligt riskerar att bli en bland rikspolitikerna mindre angelägen jämställdhetsfråga bådar inte gott för vägen framåt. Däremot är frågan både komplex och känslig, och därför får den inte heller fastna i det smala fokus på mer repression som ofta bjuds när det skriks på hårdare straff och strängare lagstiftning. I många fall har männen som mördat varit i kontakt med myndigheterna. De har haft kontaktförbud eller domar om kvinnofridskränkning med sig i bagaget. De vet, åtminstone i vissa fall, att det de gör är fel. Och ändå mördar de.
Kanske är det där diskussionen måste börja. Vad gör att vissa män, ibland redan från tidig ålder och trots att de rättsliga konsekvenserna kan bli hårda, ändå väljer att kontrollera, misshandla och så småningom döda den de säger sig älska? Den frågan måste också ställas i de samtal som nu väntar.
Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 ger stöd till dig som utsatts för våld och hot.
Gå till toppen