Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

HRW anklagar Kina för brott mot mänskligheten

Kina har upprepade gånger anklagats för att begå brott mot mänskligheten i behandlingen av muslimska minoritetsgrupper i Xinjiangprovinsen. Nu ansluter sig den ansedda människorättsorganisationen Human Rights Watch till anklagelserna.

HRW:s Kinachef Sophie Richardson. Arkivbild.Bild: Vincent Yu/AP
– Kinas regering har och fortsätter att begå brott mot mänskligheten mot uigurer, kazaker och andra turkiska folkgrupper i Xinjiang. Vi kräver omedelbara åtgärder från det internationella samfundet, säger HRW:s Kinachef Sophie Richardson och fortsätter:
– Det är värt att understryka att brott mot mänskligheten är bland de värsta brotten i internationell rätt, och vi tycker att de ansvariga ska utredas, säger hon.
Kritiken har på senare år haglat mot Kinas försök att stävja självständighetsrörelsen bland de muslimska uigurerna och andra turkiska folkgrupper i Xinjiangprovinsen i landets nordvästliga hörn. Kampanjen som inleddes 2014 har hittills inneburit att minst en miljon människor har frihetsberövats och satts i så kallade politiska omskolningsläger, häkten och fängelser, enligt Human Rights Watch (HRW).
Kinesiska domstolar har delat ut hårda straff för förseelser, som att skicka vidare ljudinspelningar med religiöst innehåll eller ladda ned e-böcker på uiguriska. Gripandena i Xinjiangprovinsen stod för runt 20 procent av alla gripanden i hela Kina under 2017, trots att befolkningen i Xinjiang bara utgör 1,5 procent av hela landets befolkning, skriver organisationen i sin senaste rapport.
– Situationen är dyster. Vi har dokumenterat tortyr, ofrivilliga försvinnanden, familjeseparationer, kulturell förföljelse, godtyckliga gruppfängslanden och gripanden, säger Richardson.
USA anklagar sedan tidigare Kina för att göra sig skyldigt till brott mot mänskligheten i samband med övergreppen på uigurerna i Xinjiangprovinsen.
Den 22 mars i år införde EU, USA, Storbritannien och Kanada sanktioner mot fyra kinesiska medborgare kopplade till övergreppen mot uigurer i Xinjiang-provinsen. Kina har avvisat kritiken och slog snabbt och hårt tillbaka. Tio forskare och politiker från EU samt fyra organisationer förbjuds från att resa till och göra affärer med Kina. På listan finns bland andra Utrikespolitiska institutets Kinaforskare Björn Jerdén.
USA:s utrikesdepartement slår dessutom fast att Kina gör sig skyldig till folkmord mot uigurerna, en åsikt som delas av parlamenten i Kanada, Belgien och Nederländerna. HRW har dock inte funnit stöd för anklagelsen om att uigurerna utsätts för folkmord.
Fakta

Bakgrund: Xinjiang och uigurerna

Den autonoma regionen Xinjiang ligger i Kinas nordvästligaste hörn. Med en yta mer än tre gånger så stor som Sveriges utgör regionen en sjättedel av Kina.

Av Xinjiangs omkring 21 miljoner invånare (2010) tillhör de flesta turkisktalande, muslimska folkgrupper. Uigurerna – ett av Kinas 55 officiellt erkända minoritetsfolk – är den största gruppen med 8–10 miljoner.

I kinesisk historieskrivning har Xinjiang alltid varit en del av Kina, men graden av inflytande har varierat. Uigurerna har ofta känt större etnisk och kulturell samhörighet med sina centralasiatiska grannar och strävat efter oberoende.

På senare år har självständighetsambitionerna i regionen uppmärksammats genom flera våldsamma attentat och kommunistregimens kraftfulla reaktioner på dessa.

2016 började myndigheterna bygga fängelseliknande anläggningar. Där har mängder av uigurer – enligt uppgifter minst en miljon, upp emot två – placerats. Enligt FN-experter, vittnen och aktivister blir människor skilda från sina familjer, inlåsta utan rättegång, politiskt indoktrinerade och utsatta för våld.

Kina beskriver det som "omskolningsläger" som syftar till att stävja terrorism.

Källa: Landguiden/UI, Reuters.

Gå till toppen