Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nordmark uppmanar arbetslösa flytta norrut

Arbetsmarknaden befinner sig fortfarande i ett mycket allvarligt läge på grund av pandemin, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Men det finns ljusglimtar – framför allt i norra Sverige.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) vid en digital pressbriefing på måndagen.Bild: Henrik Montgomery/TT
Nordmark var ömsom pessimistisk, ömsom optimistisk på måndagens digitala pressträff om läget på arbetsmarknaden.
– Vi kan konstatera att läget är fortsatt väldigt starkt påverkat av pandemin, säger hon.
Men Nordmark lägger till att regeringen ser att det finns efterfrågan på arbetskraft, bland annat inom vård- och omsorg, i den privata tjänstesektorn och i tekniksektorn.
– Det gör att vi med viss försiktig optimism ser en viss ljusning på arbetsmarknaden framöver.
Arbetsmarknadsministern lyfter fram de stora industrisatsningarna som pågår i norra Sverige, och vänder sig direkt till de många svenskar som söker jobb.
– Vi ser många nyetableringar runt om i Sverige. Inte minst i norra Sverige så ser vi nu stora satsningar som också leder till att det skapas nya jobb. För den som söker jobb kan det vara läge att flytta norrut, säger Nordmark.
På senare tid har flera stora företagssatsningar och investeringar på totalt 700 miljarder kronor i norra Sverige presenterats, enligt Arbetsförmedlingen.
Det handlar om batteritillverkaren Northvolt, om LKAB:s satsningar i Kiruna, SSAB:s miljövänligare stålproduktion och H2 Green Steels gröna stålfabrik i Boden.
Gå till toppen