Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Nya vägar och broar föder optimism.

En kvinna börjar dagen med en promenad på Brooklyn Bridge i New York.Bild: Wong Maye-E
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Vägar, flygplatser, broar, hamnar, järnvägar. Men också bredbandsutbyggnad och bättre system för att få friskt vatten i kranarna.
Det saknas inte utmaningar i USA, det inser den besökare som med bilen kört ned i ett stort hål i asfalten eller sett närmare på en sliten bro i det stora landet i väster. Det handlar om gigantiska summor när president Joe Biden nu försöker få kongresstöd för sitt ofantliga infrastrukturpaket.
Ungefär 2 300 miljarder US-dollar. Mer än två miljoners miljoner dollar. Eller nästan 20 000 miljarder svenska kronor. Ofantligt mycket pengar. Som inte kommer att räcka på långa vägar …
”Vi behöver inte arbeta särskilt hårt för att övertyga amerikanerna om att USA:s infrastruktur behöver omfattande förbättringar”, sade transportminister Pete Buttigieg när han i Fox News häromdagen talade om att 19 miljoner nya jobb väntas bli resultatet, totalt sett, om infrastrukturpaketet American Jobs Plan går igenom.
President Joe Biden har talat om den största investeringen i amerikanska jobb sedan andra världskriget. Och visst söker sig tankarna bakåt i tiden, till Japans attack mot Pearl Harbor i december 1941, en historisk händelse som förde in USA i kriget och blev ett slags slutpunkt för reformprogrammen i president Franklin D Roosevelts New Deal från 1933.
Men nu gäller det att få med Republikanerna på tåget.
De är inte särskilt förtjusta i tanken på denna once-in-a-generation-investeringsom är tänkt att rusta upp cirka 3 200 mil av det amerikanska vägnätet och 10 000 broar. Särskilt som planen innehåller rejäla skattehöjningar för företagen i USA i denna ambitiösa agenda där Biden, enligt New York Times, vill se över ekonomin och till och med stöpa om den amerikanska kapitalismen.
Inte heller det faktum att Biden stoppar in så mycket annat i infrastrukturpaketet – barnomsorg, bostäder, sjukhus för krigsveteraner – muntrar upp republikaner. Minoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell från Kentucky, har jämfört paketet med en trojansk häst, där det mesta kallas infrastruktur, men innebär höjd skatt på alla möjliga produktiva delar av ekonomin.
Visst kan det tyckas som en chansning av Joe Biden. Han önskar se en modernisering av hela den amerikanska ekonomin, som i förlängningen kan ge USA ett förnyat försprång gentemot Kina i den ekonomiska kapprustningen. Kanske går chansningen hem, kanske inte. Om inte är det olyckligt för mer än infrastrukturen.
Det är naturligtvis helt riktigt att ett massivt infrastrukturpaket – också om det sker med lånade pengar eller skattehöjningar – skulle kunna skapa många nya jobb. Att hela ekonomin skulle få en väldig skjuts framåt.
Men stora infrastrukturprojekt bidrar också med något annat. Det kan gälla Roosevelts 1930-talsprogram lika väl som Bidens tankar om ett nytt 20-tal. De väcker hopp.
Med vägar och broar i splitternytt skick och högsta säkerhet väcks drömmar till liv. Om en ny tid, en ny framtid.
Underskatta inte känslan av hopp och optimism i en motig tid.
Gå till toppen