Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Råd från allmänheten kan mer levande bibliotek

Fortsatt tyst bokutlåning, men fler sociala möten. Lommas bibliotek vill utveckla sin verksamhet och går nu ut med en enkät till allmänheten för att få veta hur framtidens bibliotek ska se ut och fungera.

Göran Schmitz är bibliotekschef i Lomma kommun.Bild: Mats Amnell
Enkäten ligger ute på bibliotekens och kommunens hemsidor och kan besvaras till den 19 april.
Dessutom finns bibliotekspersonal på plats och delar ut enkäter på lördag klockan 11-12 utanför ICA i Bjärred och på Centrumtorget i Lomma kl 13-14.
Här finns bland annat frågor om hur besökare använder biblioteken idag liksom om önskade aktiviteter och möjligheter till sociala möten i framtiden.
– Biblioteket har ju ett uppdrag att fråga medborgarna om vår service, och vi har inte gjort någon liknande enkät på länge, säger bibliotekschefen Göran Schmitz.
Redan i dag är målet att biblioteken ska vara en mötesplats snarare en gamla tiders tysta lokal för läsning och boklån. Göran Schmitz hoppas att resultatet av enkäten ska bidra till en bra dialog kring utvecklingen.
– Vi satsar redan mycket på kulturprogram med bok- och läsecirklar och workshops där man kan pröva olika praktiska aktiviteter. Men vi vill gärna utöka med fler aktiviteter eftersom vi upplever att det finns ett större intresse för att träffas socialt på biblioteket.
Göran Schmitz har själv en förhoppning om att man ska bli bättre på att uppmärksamma aktuella händelser i samhället. Exempelvis genom olika diskussionsträffar.
Resultatet av enkäten kan komma att påverka så väl utbudet av aktiviteter som dess fysiska utformning. Det senare kan bli en följd om olika intressen ställs mot varandra – exempelvis om studerandes behov av lugn ställs mot liv och rörelse när barn finns på plats
– Enligt bibliotekslagen ska vi finnas till för alla. Samtidigt måste vi få rummet att räcka för olika intressen. Kanske genom att dela in det. I så fall handlar det om vilka bitar som ska ingå, säger Göran Schmitz.
Resultatet av biblioteksenkäten kommer att presenteras senare i vår.

Lommabor lånar mest

Lomma ligger i topp i Skåne över antal lån på biblioteken. I landet är det bara i fem av landets 290 kommuner som invånarna är flitigare låntagare än i Lomma. Nedanstående statistik gäller för 2019 och är hämtad ur kommundatabasen Kolada.
LommaGenomsnitt Sveriges kommuner
Kostnad per invånare för bibliotek570560
Biblioteksbesök per invånare12,56,3
Antal lån per invånare105,7
Aktivitetstillfällen per 1000 invånare i åldern 0-18 år64,559,4
Genomsnittligt antal öppettimmar per bibliotek och vecka5242,9
Gå till toppen