Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Saudisk kvinnoaktivist får Vaclav Havel-priset

Loujain al-Hathloul får Vaclav Havel-priset av Europarådet. Arkivbild.Bild: Marieke Wijntjes/AP/TT
Den saudiska kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul har fått Europarådets människorättspris, Vaclav Havel-priset.
Al-Hathloul tilldelas priset för sin kamp för kvinnors rättigheter i Saudiarabien, inklusive kampen mot lagen som förbjuder kvinnor att köra bil.
Vaclav Havel-priset, döpt efter den forne tjeckiske dissidenten och senare presidenten, tilldelas sedan 2013 varje år en människorättsaktivist och är Europarådets finaste pris. Tidigare pristagare är bland andra yazidiska Nadia Murad, ryska Ljudmila Alexejeva och kongolesiska Julienne Lusenge.
Al-Hathloul greps i maj 2018 för sin kamp för kvinnors rätt att köra bil i ett av världens mest patriarkala länder. I december 2020 dömdes hon till nästan sex års fängelse, anklagad för att ha haft kontakt med fientliga stater och för att ha läckt hemligstämplad information. Hon släpptes villkorligt i februari i år efter nästan tre år i fängelset. Hon får inte lämna Saudiarabien under de kommande fem åren.
Gå till toppen