Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Uefas svar: Stoppar spelare från EM och VM

Det europeiska fotbollsförbundet Uefas ordförande Aleksander Ceferin reagerar starkt på flera storklubbars planer på en superliga. – Det är cyniska planer, säger han och bekräftar att spelare som deltar i ligan kommer att stoppas från EM och VM. Dejan Kulusevski, Zlatan Ibrahimovic och Victor Nilsson Lindelöf riskerar att missa EM i juni.

Aleksander Ceferin. Arkivbild.Bild: Manu Fernandez/AP/TT
Ceferin höll en digital presskonferens där han vädrade sina åsikter om planerna på den nya europeiska fotbollsligan – där tolv ledande europeiska klubbar ingår.
Han sågade hela konceptet och tog till hårda ord:
– Det här är som att spotta fotbollen rakt i ansiktet. Vi kommer inte att godta att de tar detta ifrån oss, säger han och fortsätter:
– Alla ska kunna kvalificera sig till våra turneringar. Det ska inte bara vara för en liten exklusiv grupp. Uefa och fotbollsvärlden står enade mot det skamliga och själviska förslag vi sett under de senaste 24 timmarna från ett fåtal klubbar i Europa som motiveras av girighet. Vi är alla enade mot detta nonsensprojekt, säger Uefa-ordföranden.
Ceferin bekräftar också att spelare som deltar i serien straffas internationellt.
– Spelarna som deltar i den möjliga nya serien kommer att stängas av från spel i VM och EM, så de kommer inte att kunna representera sina landslag i några matcher, säger han.
I dagsläget spelar tre svenska landslagsspelare för klubbar som sagt ja till att ingå i den nya superligan, Dejan Kulusevski i Juventus, Zlatan Ibrahimovic i Milan och Victor Nilsson Lindelöf i Manchester United.
Om superligan kommer i gång i höst – och Uefas sanktioner införs – kommer trion inte att kunna delta i det fortsatta VM-kvalet och förbjudas att spela VM i Qatar i november 2022.
Men Aleksander Ceferin utesluter inte att landslagsspelare från de aktuella utbrytarklubbarna stoppas redan från sommarens EM-slutspel.
– Vi kommer att ta till alla sanktioner som vi kan och informera er så fort vi har ett svar på det. Men min åsikt är att sanktioner bör införas så snart som möjligt. De måste förbjudas att delta i alla tävlingar, säger han.
Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, tillika medlem av Uefas exekutiva kommitté, säger till Aftonbladet :
– Det har varit uppe tidigare, deltar man i det här har man lämnat familjen fotboll. Det är en ren konsekvens. Med dagens regelverk kan man inte spela i landslaget och delta i Super League.
Enligt Jesper Møller, det danska fotbollsförbundets ordförande, diskuterar Uefas exekutiva kommitté på fredag om Real Madrid, Manchester City och Chelsea ska kastas ut från semifinalerna i vårens Champions League.
– De måste bort och jag förväntar mig att det sker på fredag. Sedan måste vi hitta en lösning för hur vi slutför säsongens turnering, säger Møller till dansk tv.
Real Madrid ska möta Chelsea medan Manchester City tar sig an Paris S:t Germain.
Gå till toppen