Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ukraina ”svars-utvisar” rysk diplomat

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har det pressat just nu. Relationerna med Ryssland är bottenfrusna och de båda nationerna har utvisat diplomater från varandras länder. Arkivbild.Bild: Lewis Joly/AP/TT
Ukrainas utrikesdepartement har beslutat att utvisa en rysk diplomat vid ambassaden i Kiev.
Beskedet – som är väntat – är ett svar på den diplomatutvisning som gjordes i fredags då Ryssland anklagade en person vid det ukrainska konsulatet i S:t Petersburg för att ha tagit del av hemliga uppgifter och därför skulle betraktas som persona non grata (icke önskvärd) i landet.
– I dag har det ukrainska utrikesdepartementet sänt en not där vi förklarar en av rådgivarna vid den ryska ambassaden i Kiev för persona non grata. Personen måste lämna vårt territorium inom 72 timmar, säger ukrainska UD:s talesperson Oleh Nikolenko, till nyhetsbyrån AFP.
Den redan bottenfrusna relationen mellan regeringarna i Moskva och Kiev har försämrats ytterligare de senaste veckorna, då Ryssland dragit samman trupper vid gränsen mot Ukraina.
Gå till toppen