Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

V: För svårt att få kontaktförbud

Vänsterpartiet kräver att det ska vara lättare för våldsutsatta kvinnor att få kontaktförbud utfärdat. Och att förbud ska omfatta större områden än i dag.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. ArkivbildBild: Henrik Montgomery/TT
V-ledaren Nooshi Dadgostar anser att det i dag är för svårt för en kvinna att få en ansökan om kontaktförbud beviljat mot till exempel en våldsam partner eller före detta partner.
– Vi märker att det är för svårt att få det i dag och att området blir för snävt, säger hon.
– När ansökan inte blir beviljad och man inte känner sig trodd då ger man lite upp om att få skydd från samhället.
Det är åklagare som beslutar om kontaktförbud och det finns olika nivåer. Ett vanligt kontaktförbud innebär ett förbud för att besöka, kontakta eller följa efter den skyddade kvinnan.
Det finns också utvidgat kontaktförbud. Det innebär att en person inte heller får vara i närheten av den skyddade personens bostad, arbetsplats eller andra ställen där den skyddade kvinnan brukar vara.
Dadgostar anser att många kontaktförbud bör gälla för ett utvidgat område redan från början.
– Området blir för snävt. Man kommer aldrig fram till det utvidgade kontaktförbudet. Vi tycker att man ganska tidigt behöver ett stort område, säger hon.
– Området behöver utvidgas ytterligare, annars riskerar kvinnor att behöva möta sin förövare när de är ute med barnen på lekplats eller när de handlar i butiken.
Det finns idag även möjlighet att utfärda ett särskilt utvidgat kontaktförbud. Det förutsätter dock att ett tidigare utvidgat kontaktförbud överträtts.
Vänsterpartiet vill också utreda om området för särskilt utvidgade kontaktförbud behöver kunna vara ännu större än i dag. Kristdemokraterna föreslog nyligen att ett förbud ska kunna omfatta en hel kommun eller till mer än en kommun i särskilda fall.
– Vi vill titta på hur stort det här området ska vara och om det kan bli ännu större. I grund och botten handlar det om att det inte är kvinnorna som ska behöva begränsa sin rörelsefrihet, utan våldsverkaren, säger Dadgostar.
Ett utvidgat kontaktförbud kan, om tidigare förbud överträtts, kombineras med elektronisk fotboja. V är även öppet för att titta på om sådan boja bör användas oftare.
Det finns idag också möjlighet att utfärda ett förbud för en våldsverkare att befinna sig i samma bostad, även om bostaden är gemensam.
Debatten om hur utsatta kvinnor ska skyddas bättre från våldsamma partners eller före detta partners har fått ny fart efter flera uppmärksammade fall med dödlig utgång de senaste veckorna.
I söndags skickade jämställdhetsminister Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, ut en intressefråga till sina partiledarkollegor om att ha partisamtal om våldet mot kvinnor.
Gå till toppen