Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dömda personer kommer nekas danskt medborgarskap

Den som dömts till fängelse eller villkorlig dom kommer inte längre kunna få danskt medborgarskap. Det beslutet togs under tisdagen av en politisk majoritet i landet.

Det rapporterar flera danska medier, bland annat TV2.
Frågan är hur stor skillnad beslutet egentligen får i praktiken. Förra året fick mellan 40 och 50 personer som dömts i dansk domstol medborgarskap i landet.
Men i vilket fall är det alltså stopp för det sedan den danska regeringen, Venstre, Det konservative Folkeparti och Liberal Alliance ingått i en politisk överenskommelse.
Utrikes- och integrationsministern Mattias Tesfaye säger till TV2 att den som dömts till fängelse inte förtjänar danskt medborgarskap och de rättigheter det för med sig.
TV2: Har inte du gjort saker i ditt liv som du ångrar och som du är glad inte kommer att hemsöka dig för resten av ditt liv?
– Det har jag definitivt. Och det stämmer att det är ett slutgiltigt beslut, men det handlar också om att ge personer medborgarskap, något man i princip behåller resten av livet, säger Mattias Tesfaye.
I överenskommelsen ingår även en del andra skärpta regler för att beviljas medborgarskap, bland annat måste man ha varit anställd i 3,5 år under de senaste 4 åren.
2019 hade 241 555 personer med utländsk bakgrund beviljats danskt medborgarskap sedan 1983, enligt Berlingske.
Gå till toppen