Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Domstolen ger skånska ryttaren rätt – OS-kvalad igen

Hoppryttaren Mathilda Karlsson fick rätt i idrottens skiljedomstol Cas. Internationella ridsportförbundet gjorde fel som i efterhand strök hennes rankningspoäng. Därmed är skånska Mathilda Karlsson, som 2018 började tävla för Sri Lanka, återigen OS-kvalad.

Mathilda Karlsson och hennes häst Chopin.Bild: MATHILDA AHLBERG
Mathilda Karlssons väg till OS i Tokyo har inte varit enkel.
Den 35-åriga hoppryttaren, som är född på Sri Lanka men som adopterades av en svensk familj när hon var spädbarn, tog 2018 beslutet att börja tävla för Sri Lanka med målet att nå OS i Tokyo.
I slutet av 2019 kunde hon lyckligt meddela att hon hade lyckats ta en av de två individuella platserna som Asien har.
Men allt kom att förändras bara några månader senare när FEI, Internationella ridsportförbundet, meddelade att de tre tävlingar i Frankrike där Mathilda Karlsson samlat mycket poäng inte längre skulle räknas.
Tävlingarna i franska Villeneuve-Loube var visserligen godkända på förhand av FEI, men efter att Internationella hoppryttarklubben uppmanat förbundet att granska tävlingarna kom det överraskande beskedet att det tillägg som gjordes – att deltagande ryttare skulle få rankningspoäng som de kunde tillgodoräkna sig både för OS och världsrankningen – aldrig borde ha godkänts.
Skälen var bland annat att startfälten var för små, och hur inbjudningarna till tävlingarna hade gått till.
Förbundet drog tillbaka sitt tidigare godkännande, och när de poängen räknades bort trillade Mathilda Karlsson ner på rankningslistan och förlorade OS-platsen.
Mathilda Karlsson fick till slut rätt och är, återigen, klar för OS.Bild: JONATHAN NÄCKSTRAND
Mathilda Karlsson, som sedan drygt 16 år tillbaka bor i Tyskland, är den första ryttaren från Sri Lanka som någonsin har kvalat till ett OS och med stöd av förbundet valde hon att överklaga domen. Först till FEI:s tribunal där det blev avslag, och sedan till idrottens skiljedomstol Cas.
Först i början av december togs ärendet upp i Cas.
– Jag är en person som alltid har hållit mig till reglerna, och som aldrig tidigare har hamnat i sådana här kontroverser. Därför har det känts viktigt att driva frågan hela vägen till Cas, sa Mathilda Karlsson till DN inför förhandlingarna.
I drygt fyra månader har hoppryttaren fått vänta på domstolens utslag, och när det blev officiellt under tisdagen i form av ett pressmeddelande från FEI stod det klart att Cas ger Mathilda Karlsson rätt.
FEI gjorde fel som tog tillbaka sitt godkännande av tävlingen i efterhand. Poängen från tävlingarna i Villeneuve-Loube ska räknas, vilket innebär att Sri Lanka får tillbaka sin individuella OS-plats.
– Beslutet är en besvikelse för FEI men vi respekterar det eftersom vi vet att misstag har begåtts och att Cas grundade sitt beslut på dessa misstag, säger FEI:s generalsekreterare Sabrina Ibáñez i ett pressmeddelande.
Gå till toppen