Annons

Annons

Annons

Annons

Fråga vaccinforskaren

Fråga om vaccin och smitta – forskaren Farshid Jalalvand svarar

Varför blir man sjuk på så olika vis av covid-19? Hur uppstår mutationer av viruset? Och hur orolig bör man vara för vaccinets eventuella biverkningar?

Frågorna om pandemin och vaccinen är många. Nu kan du ställa dem till forskaren Farshid Jalalvand.

Text: 

Farshid Jalalvand, molekylärbiolog och forskare vid Lunds universitet.

Annons

Varje dag får HD och Sydsvenskan massor av frågor kring pandemin, smittläget och vaccinationerna. Många av dem svarar reportrarna på direkt i vårt corona-liveflöde, men andra kräver mer fördjupande och kvalificerade svar. Därför startar vi nu en frågelåda, där du kan ställa dina frågor till forskaren Farshid Jalalvand, som tidigare i år chattade med läsarna på vår webbsajt.

Sin forskarvardag vid Lunds universitet ägnar han åt att studera hur bakterier fungerar och hur de orsakar infektioner i människor på molekylnivå. I grunden är han molekylärbiolog och har disputerat på klinisk mikrobiologi. Kunskaperna från den grundforskningen har han och hans kollegor också använt för att försöka utveckla vacciner.

Annons

Annons

Den pågående pandemin har egentligen inte påverkat hans egen forskning särskilt mycket – labbet har varit öppet som vanligt, även om kollegorna hållit extra avstånd. Däremot har restriktionerna i samhället i stort påverkat även Farshid Jalalvands arbetsliv.

– Tidigare, när mina barn blev sjuka, kunde jag få hjälp med barnpassning av mina föräldrar. Nu har ju inte det gått. Jag har aldrig varit i närheten av så här mycket vabbande tidigare… Så forskningen har ju gått lite långsammare framåt.

Vaccin och virus är väldigt komplexa saker att förklara och förstå. Vad har du som forskare tänkt när du följt nyhetsrapporteringen under pandemin?

– Dels märker man att en rätt stor grupp människor har plockat upp nya termer och biologiska fakta på vägen. I en diskussionstråd kan någon skriva ”jag tycker att du har räknat R0-värdet lite för högt”. Och så kollar man upp den personen och då är det någon som är, typ, barista. Haha! Så på ett sätt har nivån på kunskap höjts.

Fakta

Så ställer du din fråga till Farshid Jalalvand

Mejla din fråga till fragaforskaren@hdsydsvenskan.se.

Under de kommande veckorna publicerar vi svaren med jämna mellanrum.

– Överlag tycker jag att medierna har gjort det jättebra. De har spridit kunskap och för det mesta inte varit överdrivet alarmistiska. Men ibland kan jag tycka att det blir för mycket fokus på en specifik grej så att man förlorar helhetsperspektivet. Jag tänker till exempel på det här med biverkningarna efter Astras vaccin. Med all rätt ska man rapportera om det, men hela tiden försöka hålla perspektiven. Vi försöker reda ut vad som orsakar symptomen för att kunna förhindra dem, men de är fortfarande väldigt, väldigt ovanliga.

Annons

Annons

Det finns en oro hos somliga just kring vaccinen. Hur mycket kan man motverka det genom fakta och statistik, tror du?

– Rätt mycket, trots allt. Men jag tror att man måste göra det på ett sätt så att man får läsarens tillit. Någon som förstår forskningsfältet kan säga att, ja, det här är en svår biverkning som ska tas på stort allvar, men den är samtidigt oerhört, oerhört ovanlig. Och den måste ställas i proportion till risken att fara illa av infektionen. Att ge en helhetsbild och varken släta över eller överdriva risker är viktigt.

Nu kan läsarna ställa sina frågor till dig under de kommande veckorna. Vilka frågor kan du svara på?

–Om det vetenskapliga. Varför uppstår mutationer? Hur kommer det sig att coronaviruset orsakar just den här sjukdomsbilden? Hur snabbt kan vaccinerna uppdateras? Och sådana saker.

Och vad kan du inte svara på?

– Frågor om folks personliga sjukdomshistoria, till exempel vilket vaccin man ska välja med en viss bakomliggande sjukdom. Det får de vända sig till sin läkare om.

– Och när det kommer till de politiska besluten kring restriktionerna blir det genast en åsiktsfråga. Det är en komplex ekvation att värdera allt ifrån barns rätt till fritid och vuxnas rätt till rörelsefrihet, mot rätten att slippa utsättas för onödiga risker eller ansträngda förhållanden i vården. Man kan värdera de här faktorerna olika och komma till helt olika slutsatser.

Mejla din fråga till fragaforskaren@hdsydsvenskan.se. Under de kommande veckorna publicerar vi svaren med jämna mellanrum.

Annons

Annons

Till toppen av sidan