Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu är badhusbygget i gång i Kävlinge

Nyligen inleddes bygget av Harjagerbadet. Förhoppningen är att Kävlinges nya badhus ska stå klart om två år, men det kan dra ut lite på tiden.
– Det är ett väldigt komplext bygge, det skulle nog kunna smyga sig in lite förseningar, säger Johan Ericsson (M), ordförande i arbetsliv- och fritidsnämnden.

Efter att 150 namnförslag kommit in till kommunen landade man i Harjagersbadet – ett namn med historisk och geografisk koppling. Harjager är häradet som geografiskt var föregångare till Kävlinge kommun.Bild: Norconsult AB
Arbetet är i gång, grunden är påbörjad och i veckan togs ett symboliskt första spadtag för bygget av det nya badhuset i Stationsstaden. En byggnad i tre våningar, på totalt runt 7 100 kvadratmeter ska ta form.
– Det betyder oerhört mycket att vi äntligen kommit i gång. Det har varit en process på många år, säger Johan Ericsson (M), ordförande i arbetsliv- och fritidsnämnden.
Det har gått tio år sedan det stod klart att de två befintliga simhallarna i Furulund och Löddeköpinge var i dåligt skick, och de första diskussionerna om en eller flera nya anläggningar påbörjades.
I framtiden kommer kommunen bara att ha ett badhus, vilket väckt protester från Furulund och Lödde. I första hand är det en kostnadsfråga.
– Två badhus betyder två driftsorganisationer. Rimligtvis håller vi nere kostnaderna lite genom att bygga allt på en plats. Men vi minskar inte kapaciteten, allt motsvarar vad som funnits fördelat på två badhus tidigare, säger Johan Ericsson.
I måndags tog Johan Ericsson och kommunstyrelsens ordförande Pia Almström, båda (M), ett symboliskt första spadtag för bygget.Bild: Kävlinge kommun
Badhuset blir i tre våningar, med en 25-metersbassäng med tolv simbanor och två mindre bassänger med höj- och sänkbart golv. Ett tre meter högt hopptorn, vattenrutschbana, ett badland för de minsta och relaxavdelning ska också byggas.
Läget vid stationen i Kävlinges nya centrala stadsdel gör det enkelt att besöka anläggningen, säger Johan Ericsson.
– Det är utan tvekan det bästa läget, om vi bara ska ha ett badhus i kommunen. Många människor kommer att ha nära dit, medan de som bor en bit bort kan ta sig dit med buss eller tåg.
Förhoppningen är att badhuset ska stå klart 2023. Men premiärdoppet kan möjligen dröja till våren 2024.
Det nya badhusets läge intill spåren ska göra det enkelt att besöka anläggningen. "Det är också ett bra sätt att använda en sån tomt, där det skulle kunna vara problem att bygga bostäder, med tanke på buller från järnvägen", säger Johan Ericsson.Bild: Norconsult AB
– Det är ett väldigt komplext bygge, det skulle nog kunna smyga sig in lite förseningar. Jag har den största respekt för att det kan komma överraskningar när man bygger ett badhus.
Målsättningen är att de båda befintliga simhallarna, som båda snart har 50 år på nacken, ska kunna hålla öppet tills den nya anläggningen står klar.
– Det hoppas jag innerligt att de kan. Skulle ett av baden behöva stänga i förtid ställer det till väldiga problem för föreningarna som håller till där. Men det är gamla badhus och vi kommer inte att lägga några stora pengar på att hålla dem vid liv den här sista tiden, säger Johan Ericsson.
Gå till toppen