Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Huvudledare
Putin talar maktspråk. Fortsätt att säga emot.

Detta är en huvudledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Aleksej Navalnyj i rätten i februari.

Bild: Alexander Zemlianichenko

Annons

Otaliga lyssnar när den ryske presidenten Vladimir Putin på onsdagen håller sitt årliga tal. Och det är ovanligt mycket som behöver förklaras. Genom skamligt och hotfullt agerande har Rysslands relationer till omvärlden på kort tid försämrats rejält.

"Det är så många saker samtidigt som sker", konstaterade utrikesminister Ann Linde (S) efter att ha diskuterat frågan med EU-kolleger på måndagen.

Hon betonade bland annat att den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj måste få ordentlig sjukvård. Han fängslades i början av året då han återvände till Ryssland efter att ha överlevt ett förgiftningsförsök med spår till den ryska underrättelsetjänsten FSB. Trots tydliga hälsoproblem har han på sistone nekats att träffa läkare som saknar koppling till fängelset. Det fick honom vid månadsskiftet att inleda en hungerstrejk och många fruktar nu för hans liv.

Annons

Annons

Samma dag som Putins tal väntas stora demonstrationer till stöd för Navalnyj. Men Kreml visar inte minsta tecken på att vika sig, utan hotar istället med dryga böter för dem som sprider information om protesterna.

Samtidigt fortsätter Rysslands mobilisering vid gränsen till Ukraina och på den annekterade Krimhalvön. Över 150 000 ryska soldater finns enligt EU på plats och från såväl Bryssel som Washington uttrycks oro över läget. På givna grunder. Även om Moskvas avsikt kanske främst är att skrämmas finns en uppenbar risk för en fullskalig konflikt. Och skrämseltaktik är förstås förkastlig i sig. Ukraina har en självklar rätt att, utan hot om konsekvenser, välja sina egna politiska vägar – även i riktning mot Nato eller EU.

"Ryssland försöker etablera en sfär av inflytande där de kan försöka bestämma vad deras grannar kan göra", säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Han manar nu Ryssland att avbryta upptrappningen. Det gör även EU genom utrikeschefen Josep Borrell, men något mer än hårda ord tycks unionen i nuläget inte vilja ta till. Möjligheten att införa nya sanktioner mot Ryssland har så här långt inte ens diskuterats.

Till saken hör förstås att de diplomatiska spänningarna har tilltagit ändå. Tjeckien utvisade nyligen 18 anställda vid den ryska ambassaden i Prag till följd av tecken på rysk inblandning i ett sprängdåd i landet 2014. Ryssland svarade med att utvisa 20 tjeckiska diplomater.

Annons

Annons

USA har i sin tur utvisat tio av Rysslands diplomater till följd av misstankar om cyberattacker och ryska försök att påverka det amerikanska presidentvalet. Därtill utvidgades listan över sanktioner.

Åtgärderna gjorde förstås inte förutsättningarna bättre för det toppmöte med Vladimir Putin som den amerikanske presidenten Joe Biden försöker få till stånd. Men det är av största vikt att USA och EU fortsätter att markera mot Ryssland och försvara grundläggande mellanstatliga och demokratiska principer. Det får inte råda någon tvekan om hur västländerna ser på behandlingen av Navalnyj. Och som Jakob Hedenskog vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, påpekar i en TT-intervju finns tecken på att Kreml vill pröva om Bidens administration är beredd att stå upp för Ukraina. Desto viktigare blir det att visa att regeringen i Kiev inte bara har USA:s, utan hela västvärldens stöd.

Om utrymme bjuds lär Putin inte tveka att fortsätta flytta fram positionerna. I fjolårets tal aviserade han grundlagsändringar som ger honom möjlighet att sitta kvar till 2036. Men det folkliga missnöjet växer med hans allt mer auktoritära ledarskap. Närmare en halv miljon ryssar väntas delta i onsdagens demonstrationer.

"Om hundratusentals människor går ut för att protestera fredligt kan våra krav inte ignoreras", skriver arrangörerna.

Så sant, och principen är densamma på det mellanstatliga planet:

Även om Putin talar maktspråk, så kommer enade röster som säger emot honom att höras ännu tydligare.

Annons

Annons

Till toppen av sidan