Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Smittan ökar inte längre i Skåne – minskar kraftigt bland 50-plussare

Efter flera veckors uppgång minskar smittspridningen i Skåne. Nedgången märks i alla åldrar men är kraftigast i de grupper som nu vaccineras. Covidfallen i åldersgruppen 50 till 69 år minskade med en fjärdedel i förra veckan.

Bild: Pressbild/Region Skåne
I förra veckan konstaterades 3 905 nya fall av covid i Skåne, ungefär tvåhundra färre än föregående vecka.
Även om siffran är högre än tidigare veckor innebär den att de senaste veckornas ökande trend har brutits.
Eftersom fler testade sig i förra veckan är minskningen dessutom statistiskt belagd. Andelen positiva provsvar minskade från 13,2 till 11,9 procent i förra veckan.
Så här fördelar sig de nya skånska covidfallen på olika åldersgrupper.
• Gruppen 20 till 49 år utgör drygt hälften av de nya fallen. Minskningen förra veckan var tio procent.
• Åldersgruppen 50 till 69 år svarar för en femtedel av smittspridningen. Förra veckans nedgång var 24 procent. Nu vaccineras allt fler i gruppen närmast under 70 år.
• De unga under tjugo år utgör också en femtedel av de nya smittade och här är nedgången mer blygsam: knappt tre procent.
• Gruppen över 70 är nu till största delen vaccinerad. Här hittades bara 150 nya fall av covid i förra veckan, sex procent färre än tidigare vecka.
Bild: Johan Nilsson/TT
Samtidigt har patienterna med covid blivit något fler på skånska sjukhus de senaste dagarna.
Bakom ökningen i intensivvården ligger åtminstone delvis att Region Skåne hjälper andra regioner – just nu i ”några enstaka fall” av 25.
Men även på andra vårdavdelningar har patienterna med covid långsamt blivit något fler. Det kan till viss del bero på att smittspridningen bland 60-plussarna ökade ganska kraftigt för några veckor sedan och att detta nu slår igenom i ett ökat vårdbehov.
Det är gruppen över 60 år som löper störst risk att hamna på sjukhus och i intensivvård med covid. Här ökade smittspridningen tidigare i vår, vilket i vanliga fall skulle medföra en hårdare belastning på sjukvården.
Å andra sidan pågår nu vaccineringen av denna åldersgrupp i starkt ökande takt, vilket framöver borde ha en dämpande effekt på antalet svårt sjuka i covid.
Gå till toppen