Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gynnsamt läge ger Skåne möjlighet att hjälpa andra regioner

Bara tre svenska regioner har lägre smittspridning än Skåne. Bara en har lägre belastning på intensivvården. Nu ska Region Skåne hjälpa de övriga med vården av svårt sjuka covidpatienter.

Bild: Hussein El-alawi
Medan spridningen av covid ökar på många håll i Sverige är den sedan en vecka på väg neråt i Skåne – inte snabbt men tillräckligt mycket för att Skåne ska sticka ut bland landets regioner.
Belastningen på den skånska sjukvården är visserligen fortfarande hög, men den ökar inte.
– Vi ser inte någon skarp kurva uppåt och det är vi mycket tacksamma för, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom.
Antalet patienter med covid är på vårdavdelningarna stabilt kring 140 och på iva runt tjugo. Den sistnämnda siffran är efter Västmanland lägst i Sverige, mätt i relation till folkmängden.
Redan idag får tre patienter från andra regioner intensivvård på ett skånskt sjukhus. Det kommer att bli fler.
– Det finns utrymme för att bistå andra regioner med kvalificerad vård av svårt sjuka covidpatienter. I våra regelbundna avstämningar med Socialstyrelsen kan vi förvänta oss att Skåne behöver stötta de regioner som just nu har det värst, säger Pia Lundbom.
Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, under onsdagens presskonferens i Regionhuset.Bild: Johan Nilsson/TT
Genomsnittsåldern på iva sjunker i takt med att vaccineringen fortsätter. Att patienterna på iva som grupp nu blir yngre medför också att vårdtiderna kortas ner, säger Pia Lundbom.
– Vi ser inte de äldsta på iva längre. Vaccinet ger den effekt vi ville ha.
En kvarts miljon skåningar är vaccinerade med åtminstone en första dos. Ytterligare 135 000 har haft covid. Även om dessa grupper överlappar varandra har en stor del av skåningarna nu motståndskraft mot viruset.
Hur många ytterligare krävs för att smittspridningen ska vända neråt rejält?
– Det vet vi inte, säger smittskyddsläkare Eva Melander.
Melander, smittskyddsläkare, under onsdagens presskonferens.Bild: Johan Nilsson/TT
Men eftersom äldre löper betydligt större risk att hamna på sjukhus med covid spelar det stor roll att dessa åldersgrupper vaccineras.
– När vi har lyckats vaccinera de flesta från 50 år och uppåt kan vi hoppas på att få se en riktig effekt i vården, säger smittskyddsläkaren.
Strax efter månadsskiftet april/maj kommer alla skåningar över 65 år att vara vaccinerade, beräknar vaccinsamordnaren Maria Landgren. Då har också vaccineringen av åldersgruppen närmast under inletts.
Vaccineringen av dem mellan 60 och 65 borde ge effekt på smittspridningen och i sjukvården, säger Eva Melander.
– Det är en grupp som till stor del är ute i arbetslivet och kanske måste röra sig i samhället. På så vis kan det få ytterligare effekt när de är vaccinerade.
Provtagningen ökar i Skåne. Nu öppnar också de två första stationerna där gående och cyklister kan testa sig utomhus.
– I Lund öppnar stationen vid Arena Park på måndag den 26 april. Redan under helgen blir det möjligt att boka tider där, säger regiondirektör Alf Jönsson.
I Malmö dröjer öppnandet ytterligare en vecka.
– För varje vecka vi kan trycka ner smittspridningen ökar chansen att vi kan slippa en tredje våg, säger Eva Melander.
Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare.Bild: Johan Nilsson/TT
Det vaccinsamordnaren Maria Landgren nu väntar mest otåligt på är ett besked från Folkhälsomyndigheten om det pausade vaccinet från Janssen ska användas.
Sex fall av komplicerad blodpropp bland sju miljoner vaccinerade i USA fick både tillverkare och läkemedelsmyndigheter att stoppa vaccinet i väntan på utredning.
– Vi behöver besked om Janssens vaccin, säger Maria Landgren.
– Det vaccinet kräver bara en dos och är enklare. Vi tänkte använda det till utsatta grupper, till exempel personer som har svårt att ta till sig information. Janssen utgör en stor del av vaccineringens fjärde fas. Vi har visserligen gott om vaccin från Pfizer men då ska alla ha två doser.
Gå till toppen