Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon kommer aldrig be dig hålla tyst

Har någon bett dig hålla tyst när du har försökt sjunga? Det kommer aldrig att hända om du träffar Maria Kellström – som helt plötsligt har tvingats inse att hon valt ett yrke som kan vara förenat med livsfara.

Sångpedagog, körledare, sångerska, kompositör och röstretoriker. Maria Kellströms elektriska piano i studion på Mobilia har coronaanpassats med stora plastskärmar.Bild: Hussein El-alawi
Plötsligt har sång och körverksamhet blivit högst riskfyllda aktiviteter. Vid flera stora coronautbrott har körsång pekats ut som misstänkt smittspridare.
Och riskerna är vetenskapligt belagda. Aerosolforskare vid Lunds tekniska högskola har tillsammans med Ragnar Bohlin, körledare för San Franciscos symfoniorkester, studerat hur mycket partiklar vi skjuter ut från munnen när vi sjunger. Ganska mycket – särskilt när vi sjunger bokstäverna B och P, visar deras forskning.
Allt detta har förändrat Maria Kellströms liv radikalt. Hon är hyllad sångpedagog, körledare, sångerska, kompositör och röstretoriker. Hennes liv startade vid Fårösund på Gotland, nu är hon bosatt i Höllviken – men har sin sångstudio inne på köpcentret Mobilia i Malmö.
– Innan pandemin var jag helt uppbokad två-tre veckor i förväg. Framför allt med sånglektioner, säger hon.
Ena dagen kunde hon höja energinivån hos över 1 000 personer på en körsångskick-off för Region Skåne på Malmö arena. Nästa dag kunde hon leda en företagskör på VA-Syd. Eller sjunga på begravningar och bröllop. Eller hålla föreläsningar för exempelvis lärare på Malmö universitet, om hur det går att skapa magi med rösten när man talar.
– Så är det inte riktigt nu, säger hon.
Men Maria Kellström låter inte uppgiven. Tvärtom. Hon ser detta som ett sabbatsår.
– Tidigare har jag jobbat i 180 knyck och haft svårt att sålla, jag har gått igång på allt och jobbat alldeles för länge. Det här har varit en tid för eftertanke, samtidigt som jag har full empati för alla som kämpar just nu.
I vanliga fall har Maria Kellström fullt upp med att leda sina olika körer: Seniorkören eller Alla kan sjunga-kören till exempel.
– Det har jag pausat nu. Men jag har återupptagit barnkörerna och coronaanpassat dem och mina sånglektioner. Företagskören med Alfa Laval kör jag digitalt. Det gör jag även med föreläsningarna i röstretorik, säger hon.
När Maria Kellström håller föreläsningar i röstretorik lyfter hon det faktum att bara sju procent av din kommunikation utgörs av orden du säger. Resten är kroppsspråk och rösten.
– Röstens melodi är superviktig. Och klangfärgen, om det låter vasst eller mjukt. Du har åtta sekunder på dig att fånga någon som lyssnar på dig, säger hon.
Vad är de vanligaste felen vi gör när vi talar?
– Att vi pratar för tyst och använder många tilläggsord. Som ”eh” och ”liksom”. Var tyst istället och låt din lyssnare få en chans att smälta budskapet.
Maria Kellström får något särskilt i blicken när hon börjar prata om sina körer och sångelever.
– Det är så många som har fått höra att de ska hålla tyst när de har försökt sjunga. Hos mig får de äntligen ta det steget. Det är som att se en blomma öppnas. Och jag får gratis cred, för något som de själva gör.
Om jag skulle börja sjunga nu, hur skulle du instruera mig?
– Jag är väldigt intensiv och explosiv. Jag är motiverande och glad. Mina elever skulle nog säga att jag är pedagogisk och skrattar mycket, säger hon och exploderar i ett högt skratt.
– Men jag har inte bara en sprudlande personlighet, säger hon med tydlig självdistans. Jag vet vad jag gör, vet hur röster fungerar och arbetar konstruktivt.
Hon är övertygad om att alla kan sjunga.
– Det spelar ingen roll om man inte håller tonen bäst i världen. En röst är så personlig, om vi inte får uttrycka oss med den, då försvinner du. I Alla kan sjunga-kören finns det en kvinna som berättat hur hennes man, som också är med i kören, verkligen har levt upp med sången. Han mår så jäkla bra av att äntligen få sjunga.

Maria Kellström

Ålder: 48 år.
Familj: Maken Pelle och barnen Vendela och Waldemar.
Bor: Höllviken.
Gör: Sångpedagog, körledare, sångerska, kompositör och röstretoriker. Utbildad vid sångpedagogutbildningen på Stockholm musikpedagogiska institut samt Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Sjunger i Roger´s Sisters, har släppt en platta och drivit egen musikskola i Malmö sedan 2010.
Ska göra efter coronapandemin: Jobba smartare.
Gå till toppen