Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Polisen skyldig, tveklöst. Rättvisa kräver mycket mer.

En demonstrant lägger blommor under en minnesstund för George Floyd i Minneapolis.Bild: John Minchillo
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Jublet bröt ut. Det viftades med flaggor och knutna nävar sträcktes upp i luften när juryn efter ungefär nio timmars överläggningar förklarade ex-polismannen Derek Chauvin skyldig på alla tre åtalspunkterna om dråp. Den grövsta av dem, som i USA kallas second-degree unintentional murder, har ett maxstraff på 40 år.
Bevisen var överväldigande. Många har sett filmen, den ångestladdade film där en polisman i över nio minuter satt på en 47-årig svart mans hals och som togs av en tonårsflicka i korsningen mellan 38:e gatan och Chicago Avenue i Minneapolis, den plats som nu bär namnet George Floyd Square. Den plats där George Floyd drog sitt sista andetag.
”George Floyd återuppstår inte, men det här är den rättvisa som vi sökte”, sade en 25-årig kvinna till Minnesotatidningen Star Tribune.
Straffet meddelas inte förrän om kanske åtta veckor. Men Derek Chauvin lär få sitta flera decennier i fängelse, kanske så länge han lever. Skulle rättvisa därmed skipas?
USA:s president Joe Biden beskrev det faktum att domen som fastslår att Derek Chauvin är skyldig till George Floyds död är ”ett stort steg framåt”. Biden menade att strukturell rasism är en fläck på nationens själ. Och det tidigare presidentparet Barack och Michelle Obama gjorde klart att sann rättvisa kräver så mycket mer än en enskild dom – först och främst måste man inse att svarta behandlas annorlunda i USA och att reformer och satsningar behövs.
Vicepresident Kamala Harris, som liksom Joe Biden höll tal från Vita huset, var inne på samma linje: ”Vi måste fortfarande reformera systemet.”
Domen gav ”en spänd nation ett ögonblick att andas ut”, skriver The New York Times. Rädsla för upplopp och våldsamheter vändes till ett firande.
Strålkastarljus från hela världen riktas mot USA:s problem. Hur svarta behandlas. Hur polisen bemöter de egna medborgarna, inte sällan med våld och hot. Domen mot Derek Chauvin var den enda rimliga, men mentaliteten bakom polisbrutaliteten är densamma som före dråpet, den har inte försvunnit.
Nu måste USA gå vidare. Så mycket återstår.
Självfallet kommer fler fall av polisvåld att avslöjas. Mobiler kommer att filma fler fall av övervåld– annat övervåld kommer att försiggå i det dolda, kommer inte att kunna bevisas. Polisen runt om i landet dödar ungefär tre personer varje dag i USA. Fler än hälften av offren är svarta eller latinos.
”På sätt och vis stod det vita USA inför rätta för det våldsamma underkuvandet av svarta folk – den ursprungliga synden som det vita USA undflytt ansvarigheten för under mer än 400 år”, skriver den ghanansk-amerikanska författaren och utrikesredaktören Karen Attiah på ledarplats i Washington Post.
”Full rättvisa för George Floyd”, fortsätter Attiah, ”kom inte denna vecka, men rättvisa kommer aldrig att komma från en rättssal – den kan bara komma när polisarbete som vi känner det är ett minne blott. Under tiden måste de som tänker sig ett bättre och tryggare Amerika fortsätta tala, skriva och marschera tills dessa drömmar blir verkliga.”
Ett snarlikt resonemang förde Vanessa Barker, amerikansk professor i sociologi och nu verksam vid Stockholms universitet, i tisdagskvällens avsnitt av Utrikesbyrån i SVT. Hon tycktes instämma i att amerikanska reformer av poliskårerna lär bli verklighet – det politiska trycket talar för det, också från en politisk mittfåra.
Men, konstaterade Barker, polisvåldet handlar om så mycket mer än polisarbete, det är en del av en större strukturell och kulturell fråga i USA som i grunden handlar om människovärde. Och så avslutade Barker med ett kallt konstaterande: USA har aldrig bett om ursäkt för slaveriet.
Fast det är inte vad Derek Chauvin döms för. Inte för slaveriet, inte för allt polisvåld. Utan för sitt brott.
Men som det står på en vit minnessten intill George Floyds sista viloplats i Minneapolis: ”Hur många fler måste de bli?”
Gå till toppen