Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bråk om sidenvägen trappas upp

Australiens försvarsminister Peter Dutton. Arkivbild.Bild: Rod McGuirk/AP/TT
Kina anklagar Australien för ”kalla kriget-mentalitet” sedan Canberra beslutat att dra sig ur två överenskommelser kopplade till den gigantiska kinesiska infrastruktursatsningen ”Nya Sidenvägen”.
Överenskommelserna hade slutits mellan delstaten Victoria och Kina. Men den federala regeringen ansåg att de är oförenliga med Australiens utrikespolitik och har avbrutit avtalen.
– Vi kan inte tillåta att den här typen av överenskommelser . . . dyker upp, då de används i propagandasyfte, säger försvarsminister Peter Dutton i en radiointervju.
Kinas ambassad beskriver beslutet som en provokation som kommer innebära ytterligare försämringar av ländernas relationer. En talesperson för utrikesdepartementet i Peking uppmanar Australien att ”omedelbart rätta till sitt misstag”.
”Nya Sidenvägen” är en gigantisk kinesisk plan för bättre handelsvägar över hela Asien.
Gå till toppen