Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Covidutbrott på Gottorpskolan – all undervisning blir digital

Efter flera fall av bekräftat covid-19 bland både personal och elever väljer nu Gottorpskolan i Bunkeflo att föra all undervisning digitalt. Utbrottet är inte större än att skolan räknar med att kunna vara tillbaka i skolans lokaler redan nästa vecka.
– Jag tycker att det är ett bra beslut, säger skolans rektor till Sydsvenskan.

Bild: Lars Brundin
Efter att elever och personal smittats har skolan, tillsammans med Smittskydd Skåne och grundskoleförvaltningen i Malmö stad, tagit beslutet att gå över till nätbaserad fjärrundervisning. Hur många av skolans 615 elever som smittats är inte känt. Men utbrottet är inte större än att skolan beräknar kunna öppna för undervisning på plats redan i mitten av nästa vecka.
– Det handlar egentligen om, som smittskydd Skåne säger, att bryta en smittkedja och då räknar de på fem dagar. I slutändan handlar det om tre skoldagar för oss. Sedan är tanken att alla kommer tillbaka på onsdag, säger Gottorpskolans rektor Johan Pålsson.
Han skickade ut information till alla vårdnadshavare på torsdagseftermiddagen. Lärarna har pratat med eleverna och bett dem ta med sig datorer och läroböcker hem.
– Den responsen jag har fått hittills har bara varit positiv, ingen dramatik över huvud taget. Givetvis är det vissa elever som blir besvikna, för de vill ju vara i skolan. Så är det ju, men det gäller att hitta en bra balans, säger Johan Pålsson.
Rektorn säger att antalet elever och personal som smittats inte är ”alarmerande”, men att det är viktigt att ändå ha en snabb handlingsplan. De bekräftade covidfallen är utspridda över flera klasser.
– Det har inte varit någon omfattande smittspridning på skolan, utan detta är att ta det säkra före det osäkra för att inte behöva ta de besluten när vi redan är inne i en jättestor smittspridning. Frånvaron sticker inte ut märkbart. Det är bara de senaste dagarna det börjar öka och då får man snabbt agera, säger Johan Pålsson.
Det är inte första gången skolan agerar efter utbrott av smitta. Men så här pass drastiska åtgärder har de inte gjort tidigare.
– Vid två tillfällen har två olika klasser varit hemma en vecka. Sedan har de kommit tillbaka och det har inte varit något problem, säger Johan Pålsson.
Hur påverkas den personal som inte är direkt inblandad i undervisningen av detta?
– Där har vi lagt upp en plan hur de ska hjälpa till och möta de elever som är i behov av särskilt stöd. Elevassistenter blir inbjudna till de digitala klassrummen och kan hjälpa elever på det sättet.
Även Bergaskolan på Limhamn har drabbats av covid-19. I ett informationsmeddelande som skickades ut till samtliga vårdnadshavare på skolan meddelar skolledningen att de har infört åtgärder, bland annat ska klasser inte flytta mellan olika klassrum. ”Vi har en del personal borta pga. de inväntar svar på Covid- 19 och att någon har testat positivt för Covid-19”, skriver skolledningen.
Artikeln har tillfogats en rättelse angående Bergaskolans åtgärder.
Gå till toppen