Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cymbalens förskola kan få vara kvar – trots liten lekyta

Malmö stad kan inte neka en förskola bygglov med hänvisning till att lekytan är för liten. Det skriver länsstyrelsen. Därmed är Cymbalens förskola på Kirsebergs torg räddad kvar – ytterligare en tid.

Barnen på Cymbalens förskola tar sin dagliga promenad till Tjuvaparken för att leka. Promenaden tar fyra minuter från förskolans port till parken.Bild: Hussein El-Alawi
Privata Cymbalens förskola har utbildat barn i nästan tre decennier vid Kirsebergs torg. Men förskolan har saknat permanent bygglov.
Och något bygglov vill stadsbyggnadsnämnden i Malmö inte ge förskolan. Orsaken är att gården på baksidan är för liten.
– Vi vet att vi får lov att vara här rent lagmässigt och det är trist att stadsbyggnadsnämnden inte sätter sig in i det enskilda ärendet, utan bara fattar ett generellt beslut, säger Sabina Mohlin, rektor på Cymbalens förskola.
Nu får stadsbyggnadsnämnden bakläxa på sitt beslut – för andra gången. Plan- och bygglagens bestämmelser reglerar inte friyta på det sätt som Malmö stad hävdar, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.
– Den springande punkten i bedömningen är att kommunen har utgått från kommunens riktlinjer om friyta, men dessa riktlinjer är i sig inte en rättskälla, säger Marcus Norlin, jurist på länsstyrelsen.
Samma beslut fattades förra året av mark- och miljödomstolen, men det avskräckte inte Malmö stad från att än en gång neka förskolan bygglov med exakt samma argument.
– Vi har satsat mycket pengar på den här processen som annars hade gått till barnen. Och vi upplever att detta är ett politiskt beslut mot oss för att vi är en privat förskola. Vi hade gärna sett att de tar vår bygglovsansökan på allvar, säger Sabina Mohlin.
Länsstyrelsen skickar tillbaka ärendet till kommunen – och ber nämnden pröva bygglovet enligt den lag som finns, alltså plan- och bygglagen. För säkerhets skull skriver myndigheten ut hur det ska gå till:
• Är förskola en liten avvikelse eller inte, jämfört med postkontoret som låg i lokalen innan?
• Är byggnaden tillgänglig och finns det dagsljus?
• Är det möjligt att angöra byggnaden för leveranser och sophämtning?
Förskolan har hela tiden hävdat att gården visserligen är liten – sex kvadratmeter per barn – men att näraliggande parker ger barnen tillräcklig lekyta.
Malmö stads riktlinjer säger en friyta på 30 kvadratmeter per barn och 2000 kvadratmeter totalt.
Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att nämnden inte har bedömt eller värderat Cymbalens arbetssätt vad det gäller utevistelse.
– Man har inte tittat på omständigheterna i det enskilda fallet utan i huvudsak grundat beslutet på vad det står i de kommunala riktlinjerna om friyta, säger Marcus Norlin.
I plan- och bygglagen står det att barn ska ha tillräcklig friyta och att kommunen ska använda Boverkets allmänna råd om detta. I råden finns inga kvadratmeter angivna, eftersom kommunerna ska kunna anpassa lovet efter lokala förutsättningar.
Ordförande i stadsbyggnadsnämnden är Sofia Hedén (S). Hon har ännu inte sett länsstyrelsens beslut och kan inte uttala sig om nämnden kommer att överklaga det eller inte.
Gå till toppen