Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danska flyktingarna klev i land i Barsebäck – förslag om minnesmärke

Kävlinge kommun kan få ett minnesmärke som uppmärksammar de danska judarnas flykt över Öresund till hamnarna i Barsebäck och Vikhög 1943. Det hoppas Liberalerna.

En av få bilder som dokumenterar den dramatiska flykten över Öresund 1943.Bild: Sydsvenskan.
Partiet, som ingår i den styrande alliansen, kommer att presentera sitt förslag och lyfta frågan i budgetarbetet inför nästa år. Tanken är något slags minnesmärke över flykten över Sundet.
– Det är ett förslag som vi har tagit fram för att många av oss i kommunen, som flyttat in eller som kanske är lite yngre, vet inte om det här. Det finns så mycket historia. Just Barsebäck var den fjärde största hamnen som tog emot båtflyktingar, säger partiets Anette Bååth.
I september och oktober 1943 flydde över 7 000 danska medborgare till Sverige, för att rädda sig undan deportation till koncentrationslägren. De flydde över Öresund i småbåtar och fiskebåtar, med danska fiskare – många av dem tog betalt för sina insatser – till de svenska kustsamhällena.
"Vi vill väcka frågan, och vill väldigt gärna att det här blir verklighet", säger Anette Bååth (L).Bild: Studio E
– Det är en stor lokal händelse och det tycker vi inte får glömmas bort. Man pratar mycket om den vikingatida anknytningen, som också är väldigt viktig. Men det här är ganska nutida historia. Vi har många äldre som var ungdomar eller barn när det skedde på 40-talet, som sitter inne med mycket kunskap, säger Anette Bååth.
Bakgrunden till initiativet är att Skåne nyligen förlorade dragkampen om det planerade förintelsemuseet, som istället ska hamna i Stockholm.
– Vi tycker så klart att det borde ligga i Skåne, eftersom det här var ankomstanhalten. Utifrån det började vi fundera kring den historia vi själva har i Kävlinge kommun.
Danska flyktingar på en svensk fiskebåt.Bild: Sydsvenskan.
Hur ett eventuellt minnesmärke ska se, om L får med sig de andra partierna, återstår att se.
– Vi har inte riktigt funderat på om det skulle bli en plakett, en skylt eller en staty till exempel. Vi har en rik skatt av konstnärer i kommunen. Det finns säkert någon eller några som kan arbeta fram minnesmärket.
Kommunstyrelsens ordförande Pia Almström (M) har inte tagit del av förslaget, men är försiktigt positiv.
– Det är en spännande idé, vi får titta på det. Det är en intressant del av vår historia i kommunen. Överlag tycker jag att man ska uppmärksamma sin lokala historia, vi märker att det är väldigt många människor som är intresserade av det.
Läs också Malmö förlorade dragkampen om Förintelsemuseet – hamnar i Stockholm
Läs också Den stora flykten över Öresund
Gå till toppen