Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fick rätt mot kommunen – efter tio års kamp

I över tio år har en Bill Persson i Partille kämpat mot kommunen. Till slut stämde han kommunen i ett tvistemål. På torsdagen vann han på alla punkter. – Trägen vinner, säger hans juridiska ombud Alexandra Loyd.

I över tio år har en Bill Persson i Partille kämpat mot kommunen. Till slut stämde han kommunen i ett tvistemål. På torsdagen vann han på alla punkter.Bild: Centrum för Rättvisa
På torsdagen kom utslaget i Hovrätten för Västra Sverige. Fastighetsägaren vinner och kommunen tvingas nu betala ett skadestånd på sammanlagt 650 000 kronor plus rättegångskostnader.
– Nu har vi fått ett kvitto på att kommunens rutin har varit olaglig, säger Alexandra Loyd.
Domen kan komma att få betydelse också för andra fastighetsägare i Partille och även i andra kommuner i landet.
– Det är nu fastslaget att man helt enkelt inte får ta betalt för fastigheter som inte finns, säger Alexandra Loyd.
Bakgrunden är den här. Bill Persson har sedan 1950-talet bott i sitt barndomshem, beläget i ett skogs- och naturområde i Partille strax utanför Göteborg. För ett antal år sedan bestämde kommunen att området skulle göras om till ett bostadsområde.
Men trots att Persson redan hade vägar till sitt hus och inte efterfrågade några nya beslutade kommunen att han måste vara med och betala för vägarna i det nya projektet – totalt 793 961 kronor.
Skälet till att gatuavgiften blev så hög var att kommunen ansåg att han skulle betala avgift för fyra fastigheter. Kommunen tyckte att Bill Perssons fastighet var så stor att den i framtiden skulle kunna styckas av till fyra tomter.
Med hjälp av stiftelsen Centrum för rättvisa stämde Bill Persson till slut Partille kommun och gjorde gällande att det så kallade gatukostnadsuttaget innebar ett oproportionerligt ingrepp i hans äganderätt.
Hovrätten ger honom nu rätt och slår fast att uttaget av sådana avgifter strider mot egendomsskyddet. ”Vid proportionalitetsbedömningen har hovrätten kommit fram till att det inte var nödvändigt för kommunen att kräva betalning för fastigheter som ännu inte existerade”, skriver rätten i sin dom.
Hovrätten var enig. Domen kan överklagas till Högsta domstolen.
Gå till toppen