Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tredje gången gillt – nu öppnar RF dörren för padel

Tredje gången gillt? Riksidrottsstyrelsen föreslår att padeln ska släppas in i RF-familjen.
– Vi mottog beskedet med lättnad, säger Calle Åkesson, verksamhetschef på Svenska padelförbundet.

Calle Åkesson, verksamhetschef på Svenska padelförbundet är lättad över torsdagens besked.Bild: Svenska padelförbundet
2017 och 2019 blev det nej. Det senaste året har padeln jobbat hårt för att bli en del av Riksidrottsförbundet. En ansökan skickades in före jul och det är framförallt ett kriterium som har förtydligats: padelns status som en egen sport.
– Det är släktskapet med squash och tennis som vi upplever är mest tolkningsbart. Vi har tryckt på varför vi tycker padel är en egen sport och har förtydligat det lite mer mot vad vi gjort tidigare, säger Calle Åkesson.
Riksidrottsstyrelsen köper argumentet och i ett pressmeddelande som skickades på torsdagen rekommenderar man att padeln ska väljas in i RF i samband med stämman 28–30 maj. Då ska specialidrottsförbunden rösta i frågan.
– Det är väldigt glädjande såklart. Vi mottog beskedet med lättnad får man säga. Vi är glada just nu. Sen är det såklart med ödmjukhet som vi ser fram emot riksidrottsmötet där stämman ska avgöra om vi blir inröstade eller inte. Men just nu känns det jättebra, säger Calle Åkesson.
Sporten har haft en lavinartad utveckling det senaste året och i nuläget finns det 103 klubbar i Sverige, kriteriet för att väljas in i RF är 25 stycken.
Antalet unika spelare ökade med drygt 300 000 under 2020. Och antalet anläggningar är uppe i 503.
Padeln har en brant utvecklingskurva. Under 2021 har antalet klubbar ökat till 103 stycken.Bild: Krister Cronqvist
Men taket är inte nått, tror Calle Åkesson.
– Det är tack vare många entreprenörer som byggt hallar i kommersiellt syfte som padeln kunnat utvecklas på det här sättet. Ändå är det ont om tider att boka. Sporten är unik på det sättet att det ideella föreningslivet och kommersiella företag behöver jobba tillsammans.
– Vi ser en jätteutvecklingspotential om vi kommer med i RF, att vi kan få samma förutsättningar som alla andra sporter, ta del av de ekonomiska bidragen och finnas med i olika dialoger och samarbeten.
Vill de kommersiella aktörerna att padeln ska väljas in i RF? De kanske inte är intresserade av att bedriva klubbverksamhet när de förmodligen tjänar mer pengar på att hyra ut till privatpersoner?
– Jag tror de flesta vill det. Vi har hört motstånd också, men är övertygade om att hallverksamheterna blir mer hållbara om det finns en förening som bedriver barn- och ungdomsverksamhet där också. Som kan rekrytera spelare. Då kommer det vara fler som på sikt kan boka tider och gör att utvecklingskurvan går uppåt.
– Vi håller på med en studie nu för att se skillnaden på att ha en hall med en förening mot att inte ha det. Vi tror det finns en större risk att bedriva hallen i helt kommersiellt syfte. En förening kan bygga kulturen med gemenskap, samhörighet och det sociala.
Tidigare har det förts diskussioner om ett racketförbund, men de planerna är alltså skrotade.
– Vi har bra dialoger med tennisen om samarbete, och vi vill ha dialog med de andra racketförbunden också. Tillsammans tror jag att vi kan stärka racketsporternas attraktivitet, säger Calle Åkesson.
Så det är inte frostigt mellan er?
– Man kan titta historiskt på saker och ting om man vill det, men nu tittar vi framåt. Vi har en bra relation idag.
Tror du padeln kommer att väljas in?
– Med de signaler vi fått tror jag att vi kommer väljas in. Det skulle vara olyckligt om det inte blev så.
Förutom padeln föreslår riksidrottsstyrelsen att Svenska Islandshästförbundet och Friskis & Svettis blir nya medlemsförbund i Riksidrottsförbundet. Däremot blev det ett negativt besked för e-sport, funktionell fitness, jiujitsu, bridge och schack.
Gå till toppen